Gemeente Dongen


Gemeente geeft afTRAP voor toeristisch beleid

23-09-2004 11:15

Toeristisch Recreatief Actieplan in raad november

De gemeente Dongen is druk bezig met het vaststellen van toeristisch recreatief beleid. Op 11 november behandelt de raad het Toeristisch Recreatief Actieplan (TRAP) gemeente Dongen. De raad had de wens geuit om meer aandacht te besteden aan recreatie en toerisme. Het bureau Dopheide Toerisme en Recreatie kreeg opdracht een plan hiervoor op te stellen. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met een begeleidingscommissie. In de commissie was een groot aantal disciplines betrokken. Naast vertegenwoordigers van de gemeente waren onder andere de beide heemkundekringen, de stichtingen Dongha Heem, Dongen Promotie en Ken & Geniet, eigenaren van toeristische voorzieningen en het Brabants Bureau voor Toerisme vertegenwoordigd. In het Toeristisch Recreatief Actieplan zijn de toeristisch-recreatieve voorzieningen en ontwikkelingsmogelijkheden in kaart gebracht.
De gemeente Dongen kent enkele kleinschalige dag- en verblijfsrecreatieve voorzieningen. Economisch gezien is de sector recreatie en toerisme voor wat betreft inkomensvorming en werkgelegenheid nog van beperkte betekenis. Wij willen hier graag verandering in brengen door Dongen toeristisch op de kaart te plaatsen, aldus wethouder Joop Velthoven. Belangrijkste doelgroepen voor het toeristisch beleid zijn de eigen inwoners en de inwoners uit de omliggende steden en dorpen. In een straal van 15 kilometer liggen de steden Breda, Tilburg, Oosterhout en Waalwijk met ongeveer 460.000 inwoners. Vanuit de regio moet het dus mogelijk zijn mensen naar Dongen te lokken.

Toeristische kansen
Dongen heeft veel moois te bieden. Het landschap, de historie en met name de westkant van Dongen en s Gravenmoer bieden veel aanknopingspunten voor ontwikkeling van toerisme en recreatie. Om dit te stimuleren is het belangrijk dat geïnvesteerd wordt in goede basisvoorzieningen. De toeristisch-recreatieve infrastructuur, bewegwijzering en informatievoorziening moeten worden ontwikkeld en gemoderniseerd. Er liggen voor Dongen kansen op het gebied van wandel-, fiets- en ruiterroutes. Ook het agrotoerisme en de ontwikkeling van verblijfsaccommodaties biedt kansen. Tenslotte wordt in het actieplan geadviseerd om de waterrecreatie aan het Wilheminakanaal te ontwikkelen. Hierbij wordt gedacht aan het creëren van een passantenhaven.

Financiën
Een aantal activiteiten moet via particulier initiatief ontwikkeld worden. De gemeente treedt dan meer faciliterend op bijvoorbeeld door het verlenen van vergunningen. De uitvoering van een aantal projecten is afhankelijk van de beschikbaarheid van gemeentelijke financiële middelen. In de gemeentebegroting is hier echter geen geld voor opgenomen. Pas als de raad instemt met het TRAP wordt onderzocht hoe de projecten worden uitgevoerd. Een toeristisch platform onder voorzitterschap van wethouder Joop Velthoven gaat dan een en ander uitwerken.