Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Kamervoorzitter Weisglas reikt eerste exemplaar uit

Politiek voor verstandelijk gehandicapten

Op donderdag 11 november 2004 wordt in perscentrum Nieuwspoort een lespakket voor verstandelijk gehandicapten gepresenteerd over politiek en staatsinrichting. Bij de presentatie is onder meer Kamervoorzitter Weisglas en een groot aantal verstandelijk gehandicapten aanwezig.

Politiek gaat iedereen aan, maar voor mensen met een verstandelijke beperking is vrijwel nergens toegankelijke informatie beschikbaar over politiek en staatsinrichting. Een groot gemis volgens het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP), één van de drie initiatiefnemers van het nieuwe lespakket Ookjij kan meebeslissen!

Mensen met een verstandelijke handicap hebben een informatieachterstand. Met het pakket willen de makers de doelgroep een kans geven zich een politieke mening te vormen en te gaan stemmen. Meer dan 60.000 verstandelijk gehandicapten hebben stemrecht, terwijl weinigen van dit recht gebruik maken. Het is gewenst dat ook zij zich bewust worden van het begrip democratie en democratische rechten.

Ookjij kan meebeslissen!, ontwikkeld door de Stichting Ookjij.nl, de Stichting ZetNet en het IPP, is een toegankelijk multimediaal programma. Het bestaat uit een educatieve map en een interactieve website. De map kan door een begeleider op verschillende niveaus worden toegepast en biedt begrijpelijke informatie over onder meer gemeente, provincie, Tweede Kamer en Europese Unie. De website (www.ookjij.nl) bevat zo weinig mogelijk tekst. Er is vooral met geluid en pictogrammen gewerkt. De site is vooral bedoeld voor jongeren en kan heel goed zelfstandig worden bezocht.

Op donderdag 11 november 2004 wordt het pakket om 13.30 uur gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Dit gebeurt door Frans Weisglas, voorzitter van de Tweede Kamer en door Conny Kooijman, voorzitter van de Sichting ZetNet. Bij de presentatie is een groot aantal verstandelijk gehandicapten aanwezig die eerst een rondleiding door het Kamergebouw krijgen.

De prijs van het pakket bedraagt ¤ 66,80, inclusief BTW en verzendkosten. Het pakket is te bestellen bij het Instituut voor Publiek en Politiek, telefoon 020 5217600.

Noot voor de pers
Voor meer informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met: Nico Bloot, IPP-voorlichting. T 020 52 17 638 of M 06 24 260 449. Marca van den Eijnden, Stichting Ookjij. T 050 52 79 033 of M 06 50 620 572.

De Stichting Ookjij maakt het internet toegankelijk voor jongeren met een verstandelijke handicap die niet of nauwelijks kunnen lezen (www.ookjij.nl).

De Stichting ZetNet realiseert een platform voor iedereen, die zich betrokken voelt bij mensen met een verstandelijke beperking (www.zetnet.nl).

Het Instituut voor Publiek en Politiek is een landelijke, niet-partijgebonden organisatie met als doel het bevorderen van politieke en maatschappelijke participatie (www.publiek-politiek.nl).

4 november 2004