Gemeente Eemsmond


Eemsmond gaat preventief strooien
dinsdag 9 november 2004

Donderdag 11 november 2004 neemt wethouder Harry Bolwijn van de gemeente Eemsmond drie nieuwe strooimachines in gebruik. Met deze strooimachines kan met ingang van het komende winterseizoen preventief gestrooid gaan worden in de gemeente Eemsmond. Hiermee moet gladheid van wegen worden voorkomen.

Het voorkomen van gladheid heeft een aantal voordelen ten opzichte van de traditionele methode (het bestrijden van gladheid). De verkeersveiligheid wordt ermee vergroot, het is milieuvriendelijker, de kosten zijn lager en er kan sneller worden gestrooid. Provincie en Rijkswaterstaat strooien al langer preventief. Bij de preventieve methode wordt het droge zout voor het verlaten van de machine bevochtigd met een mengsel van zout en water. Hierdoor kleeft het zout aan het wegdek en wordt gladheid voorkomen.

Nieuwe strooiroutes
Met de komst van de nieuwe strooimachines worden de vier bestaande strooiroutes gewijzigd in drie strooiroutes (twee hoofdroutes en een fietspadroute). Er wordt met de nieuwe machines namelijk gestrooid voordat het glad wordt en daardoor kan er sneller worden gereden. In totaal wordt in de gemeente Eemsmond 119 kilometer weg gestrooid.