Ingezonden persbericht


PERSUITNODIGING

Den Haag 9 november 2004

Kansen voor duurzaam toerisme in ontwikkelingslanden nemen toe

SNV sluit pact met World Tourism Organisation

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV en World Tourism Organisatie (WTO) sluiten op donderdag 11 november 2004 een Memorandum of Understanding. Zij gaan hun bestaande samenwerking op gebied van duurzaam toerisme intensiveren.

Duurzaam toerisme is een middel om armoede aan te pakken en heeft goede toekomstperspectieven. In de 49 minst ontwikkelde landen is toerisme uitgegroeid tot de belangrijkste bron van buitenlandse inkomsten. Toch representeren de toerismeinkomsten van deze landen niet meer dan 1% van de omzet die jaarlijks wereldwijd in de toerismesector wordt gegenereerd. Duurzaam toerisme als middel om armoede te bestrijden heeft de toekomst. Na 11 september 2001 heeft de toerismebranche zich wereldwijd hersteld en de vooruitzichten zijn goed. Dat geldt in het bijzonder voor Afrika, zo blijkt uit de toerismebarometer van de WTO. Toerisme is een van de weinige gebieden waar ontwikkelingslanden een comparatief voordeel hebben ten opzichte van andere landen: een voorwaarde voor echt duurzame ontwikkeling.

Bij de ondertekening van de overeenkomst zal minister van Ontwikkelingssamenwerking Van Ardenne als getuige bij aanwezig zijn. Voorafgaand aan de ondertekening komen vertegenwoordigers van diverse ontwikkelingsorganisaties, maar ook afgevaardigden van commerciële partijen uit de reis- en toerismebranche samen om de mogelijkheden tot samenwerking te verkennen.

Francesco Frangialli, secretaris-generaal van WTO, en Dirk Elsen, directeur van SNV tekenen de overeenkomst op het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Daarna, om 14:30, zal er gelegenheid zijn voor interviews met de pers. Wij nodigen u hiervoor van harte uit.

Locatie:
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zaal 01a04
Bezuidenhoutseweg 67
2594 AC Den Haag

Indien u besluit van deze uitnodiging gebruik wilt maken, wilt zich dan aanmelden bij onderstaand contactpersoon? Die zal u dan bij de security van het ministerie aanmelden.

Let op: bezoekers van Buitenlandse zaken dienen te beschikken over identiteitspapieren.

Voor nadere informatie en aanmelden kunt u contact opnemen met: Egbert Jan Vierkant, tel: 070 344 0122 of 06 52 69 15 89


---- --