Ingezonden persbericht


eBay neemt Marktplaats.nl over

Amsterdam, 11 november 2004 - eBay, wereldleider in online handel (Nasdaq: EBAY; www.ebay.com), heeft vandaag de overname bekendgemaakt van Marktplaats.nl, de toonaangevende website voor rubrieksadvertenties in Nederland. eBay heeft Marktplaats.nl gekocht van Het Goed Beheer BV, een Nederlandse keten van kringloopwarenhuizen. De overname stelt eBay in staat om samen met Marktplaats Nederlandse kopers en verkopers nog meer en betere handelsmogelijkheden te bieden. Tevens stelt het Marktplaats in staat om haar activiteiten uit te bouwen met ondersteuning van eBay's financiële inbreng en expertise op het gebied van online handel. eBay breidt hiermee haar positie op de Nederlandse e-commerce markt en haar kennis van e-commerce via rubrieksadvertenties verder uit. eBay heeft het voornemen om Marktplaats als een zelfstandige activiteit voort te zetten.

"Marktplaats vormt een geweldige combinatie met eBay Nederland", zegt Josh Silverman, country manager van eBay Nederland. "Gezamenlijk kunnen we de gebruikers helpen om alle mogelijkheden van e-commerce te benutten, onafhankelijk van het handelsformat dat zij kiezen."

"Marktplaats is uitgegroeid tot de meest populaire advertentiesite in Nederland", meldt Frank Crébas, managing director van Marktplaats. "eBay's sterke wereldwijde positie en haar technische expertise zullen ons ondersteunen bij de verdere uitbouw van onze onderneming in de toekomst."

Marktplaats werd in 1999 opgericht en heeft haar hoofdkantoor in Emmeloord. Het is de meest populaire advertentiesite in Nederland. Op elk willekeurig moment bevat Marktplaats ruim 1 miljoen advertenties, waarmee een platform wordt gecreëerd waar kopers en verkopers elkaar kunnen ontmoeten om een breed scala aan objecten te verhandelen, van kleding en verzamelobjecten tot auto's en huisraad.

Nederland is een dynamische en groeiende internetmarkt. Naar verwachting zal de zogenaamde 'business-to-consumer' e-commerce omzet in Nederland in 2004 een niveau van EUR4 miljard bereiken en zal deze - volgens het in januari 2004 door IDC gepubliceerde Internet Commerce Market Model - naar verwachting uitgroeien tot meer dan EUR12 miljard in 2007.

eBay heeft alle uitstaande aandelen van Marktplaats en van een aantal van haar dochterondernemingen verworven voor een bedrag van circa EUR225 miljoen in contanten, ofwel circa US$290 miljoen, gebaseerd op de wisselkoers per 9 november 2004 van US$1.29 per euro, plus acquisitiekosten. eBay verwacht niet dat deze acquisitie een wezenlijke invloed zal hebben op de netto omzet en winst per aandeel voor 2004 en 2005. eBay verwacht evenmin dat deze transactie de financiële vooruitzichten vanuit het derde kwartaal, zoals op 20 oktober 2004 is gepubliceerd, zal beïnvloeden.

Over Marktplaats
Marktplaats is in 1999 opgericht en was in Nederland een van de eerste websites die zich volledig richtte op het online format voor rubrieksadvertenties. Sindsdien is het uitgegroeid tot de populairste website op dit gebied in Nederland met een nog altijd groeiende klantenbasis van particulieren en kleine bedrijven. Op elk willekeurig moment bevat Marktplaats 1 miljoen advertenties, waarmee een platform wordt gecreëerd waar kopers en verkopers elkaar kunnen ontmoeten om een breed scala aan objecten te verhandelen, van kleding en verzamelobjecten tot auto's en huisraad.

Over eBay
eBay, wereldleider in online handel, werd in 1995 opgericht. eBay heeft een krachtig platform gecreëerd voor de verkoop van goederen en diensten door een enthousiaste community van particulieren en bedrijven. Dagelijks worden er miljoenen objecten in duizenden verschillende rubrieken aangeboden. eBay biedt handelsmogelijkheden op lokale, nationale en internationale schaal via speciale websites op verschillende markten ter wereld. Via een scala aan diensten - zoals Paypal, de aanbieder van online betalingsoplossingen - maakt eBay wereldwijde e-commerce bereikbaar voor een almaar groeiende online community.

Voor een interview met het management van eBay en Marktplaats kunt u contact opnemen met:
Text 100 BV
Dennis Doodeman Tel: 020 5304345 / 06 24678921 / E-mail: dennisd@text100.nl Karin Schop Tel: 020 5304347 / 06 15071702 / E-mail: karins@text100.nl

Toekomstgerichte verklaringen
Deze aankondiging bevat toekomstgerichte verklaringen in de zin van het Amerikaanse effectenrecht ('forward-looking statements') met betrekking tot de verwachte financiële consequenties van de overname van Marktplaats en van een aantal van haar dochterondernemingen voor de omzet en resultaten van eBay. Deze verklaringen zijn onderhevig aan risico's en onzekerheden, waardoor werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van de resultaten die thans worden voorzien. Factoren waardoor werkelijke resultaten aanmerkelijk kunnen verschillen van de informatie welke tot uitdrukking is gebracht in deze toekomstgerichte verklaringen omvatten, maar zijn niet beperkt tot, de reactie van de gebruikers van Marktplaats' diensten, de toekomstige groei van Marktplaats' diensten, de reactie van concurrenten op de transactie en de mogelijkheid dat de succesvolle integratie van Marktplaats' activiteiten en werknemers meer problemen oplevert dan voorzien. Meer informatie over mogelijke factoren die eBay's activiteiten en financiële resultaten kunnen beïnvloeden, zijn opgenomen in eBay's jaarverslag over het boekjaar eindigend op 31 december 2003 (onder Form 10-K) en in eBay's kwartaalberichten (onder Form 10-Q). Alle toekomstgerichte verklaringen worden geacht te zijn gedaan per de datum van deze aankondiging. eBay neemt geen verplichting op zich om (een) gewijzigde toekomstgerichte verklaring(en) te publiceren naar aanleiding van al dan niet voorziene gebeurtenissen of omstandigheden die zich voordoen na publicatie van deze aankondiging.