Gemeente Sneek


Sneek kritisch op vergunning parkeren en ontheffing verkeersmaatregelen
Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Sneek wil in het winkelgebied minder overlast van auto's van bouwbedrijven voor het publiek. Daarnaast gaat het beleid met betrekking tot het verlenen van ontheffingen voor verkeersmaatregelen op de schop. Op beide terreinen wil het college een nieuw beleid ontwikkelen.

Vergunningen parkeren bij bouwwerkzaamheden
Nu is het zo dat wanneer bij een bedrijf een verbouwing wordt uitgevoerd, er vaak meerdere auto's van verschillende bouwbedrijven op de stoep of in het voetgangersgebied geparkeerd staan. Met het oog op het winkelend publiek is dit niet gewenst. Burgemeester en wethouders willen hier verbetering in brengen en hebben nieuwe beleidsregels opgesteld voor het verlenen van vergunningen voor het parkeren bij bouwwerkzaamheden.

De nieuwe regels houden in dat er dagvergunningen kunnen worden aangevraagd voor het parkeren in parkeervakken en kortlopende ontheffingen waarmee geparkeerd kan worden in voetgangersgebieden en in straten met een parkeerverbod. Op dit moment verstrekt de gemeente uitsluitend dagvergunningen voor het parkeren in de buurt van de bouwwerkzaamheden.

Als het aan het college ligt worden aan de uitgifte van de (nieuwe) kortlopende ontheffingen een aantal regels verbonden. Zo zou een vergunning alleen moeten worden verleend als er geen acceptabele alternatieven voorhanden zijn, zou er per bedrijf maximaal één ontheffing per werkadres verleend moeten worden en zou de ontheffing maximaal een week geldig mogen zijn. Als het nodig is kan de ontheffing daarna vervolgens steeds met een week worden verlengd.

Ontheffing van verkeersmaatregelen
Binnenkort worden in de gemeente Sneek alle verkeersontheffingen ingetrokken. Ontheffinghouders hebben van te voren de mogelijkheid om een nieuwe ontheffing aan te vragen. Deze aanvragen zullen worden beoordeeld op grond van nieuwe beleidsregels.

In de loop van de jaren zijn in de gemeente Sneek ontheffingen verleend voor uiteenlopende verkeersmaatregelen. Teveel ontheffingen worden echter gebruikt om in het stadscentrum te parkeren. Dit legt natuurlijk een onevenredige druk op de bestaande parkeercapaciteit. De oorzaak is dat soms in de ontheffing niet precies genoeg staat beschreven waarvoor hij is bedoeld en soms worden ontheffingen niet altijd gebruikt voor het doel waarvoor ze zijn uitgegeven. Om oneigenlijk gebruik van de ontheffingen tegen te gaan hebben burgemeester en wethouders nieuwe beleidsregels opgesteld.

Voordat de beleidsregels definitief worden hebben belanghebbenden de mogelijkheid om hun visie naar voren te brengen. De beleidsregels liggen (uitgebreider dan in dit bericht het geval is) in de periode van 11 november tot 9 december 2004 ter visie bij de afdeling Stadsontwikkeling, ontwikkeling en realisatie (Sor), Kruizebroederstraat 26 te Sneek en op de afdeling Stadstoezicht, Marktstraat 27 te Sneek.

De uitgebreide beleidsregels zijn na te lezen op de gemeentelijke website.

* Naar de pagina met beleidsregels parkeervergunningen en ontheffingen verkeersmaatregelen

Wanneer het nieuwe beleid precies in werking treedt is nog niet bekend. Dit is afhankelijk van de zienswijzen die worden ingediend, die kunnen namelijk leiden tot bijstelling van het beleid.

De ingangsdatum wordt gepubliceerd in de gemeentelijke advertentie in het Sneeker Nieuwsblad en op de website.

© copyright 2004 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 10-11-2004