Netwerk


VANAVOND IN NETWERK

Uitzending Netwerk: De erfenis van Arafat
Onderwerp: De erfenis van Arafat
Uitzenddatum: Do. 11 november 2004, 20.30u

Yasser Arafat is vannacht overleden. In Netwerk uitgebreid aandacht voor de erfenis die hij achterliet voor het Palestijnse volk. Zal zijn dood Israël onderdompelen in chaos of kan het een positief keerpunt zijn in het vredesproces? Netwerk spreekt onder andere met minister Bot van Buitenlandse Zaken, oud-minister Hans van Mierlo (Buitenlandse Zaken) en de Israëlische oppositieleider en oud-premier Shimon Peres.

Lachend
De Palestijnse leider stierf om 3:30 in Parijs. Hij werd bijna twee weken geleden vanuit zijn woonplaats Ramallah overgebracht naar een Frans militair ziekenhuis. Een sterk vermagerde Arafat zwaaide toen nog lachend naar de camera, maar in de afgelopen dagen is hij ernstig achteruit gegaan.

Herdenkingsdienst
Arafat wordt begraven in Ramallah, de plaats waar hij bijna drie jaar onder huisarrest was geplaatst door de Israëlische bezettingsmacht. De herdenkingsdienst wordt vrijdag gehouden op het vliegveld van Egypte. Staatshoofden en regeringsleiders zullen de plechtigheid bijwonen, onder wie de Nederlandse minister Bot en de leiders van Algerije, Brazilië, Jemen, Jordanië en Zuid-Afrika.

Rawhi Fattuh
Rawhi Fattuh, voorzitter van het Palestijnse parlement zal zestig dagen als interimleider van de Palestijnen functioneren. Daarna worden verkiezingen gehouden. Deskundigen verwachtten een chaotische opvolgingsstrijd, maar die lijkt door deze beslissing van de baan te zijn.

Mahmoud Abbas
Binnen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) wordt Arafat als leider voorlopig opgevolgd door Mahmoud Abbas. De Palestijnse premier Qurei blijft voorlopig regeringsleider en geeft leiding aan veiligheidsdiensten.

Portret van Yasser Arafat
Een gewetenloze terrorist. Winnaar van de Nobelprijs voor de vrede. Absolute dictator. Baken van hoop. Mohammed Yasser Abdul-Ra'ouf Qudwa Al-Husseini heeft vele gezichten. Portret van een man die werd aanbeden én gehaat.