D66

D66 is trots op de samenleving die zich niet uit elkaar laat spelen. Dat stelt Boris Dittrich vandaag in het debat met minister Donner en Remkes over de moord op Theo van Gogh.

Lees hieronder de volledige bijdrage van Boris Dittrich aan het debat.
---

Debat over de moord op Theo van Gogh en de gevolgen hiervan voor de samenleving

Boris Dittrich

Gisteren werd het Laakkwartier ontruimd. De politie viel een woning binnen en arresteerde twee mannen die van terrorisme worden verdacht. Ik ben trots op onze politiemensen die dat gelukt is. Ik leef mee met de drie man die bij die actie gewond zijn geraakt. Hun werk is gevaarlijk werk en ze doen dat voor ons.

Er zijn scholen, moskeeën en kerken in brand gestoken. De veerkracht van de samenleving blijkt als ik zie hoe ouders elkaar troosten, hoe het hoofd van de islamitische school in Uden zegt door te zullen gaan, hoe alle onderwijsorganisaties de handen in één slaan en gezamenlijk een oproep doen het geweld te staken.

Ik heb bewondering voor de mensen van het buurtcomité in het Laakkwartier of in Amsterdam die zeggen: we laten ons niet uit elkaar spelen, we bouwen aan een hechte buurt, met iedereen die daar woont.

De signalen uit de samenleving zijn: we laten geen tweedeling in de maatschappij aanbrengen. Geen wij tegenover zij. Iedereen die in Nederland woont en hier op een normale manier aan zijn toekomst bouwt, hoort erbij en is één van ons. Of je nou Turks, Marokkaans of Hollands bent. Dat is de kracht van Nederland. Ik ben trots op die kracht.

Het begon vorige week. s Ochtends fietste Theo van Gogh door Amsterdam naar zijn werk. Op beestachtige wijze werd hij afgeslacht. De moordenaar, Mohammed B., liet een brief op zijn lichaam achter. De adem stokt in je keel als je de tekst ervan leest. Extreem fundamentalistische teksten met name tegen onze VVD-collega Ayaan Hirsi Ali. Maar ook de joden krijgen er weer van langs in een passage die aan het Nazi-tijdperk doet denken. En ook de ongelovigen worden gebrandmerkt. De lafhartige moord heeft een kettingreactie van haat, wraak en angst in gang gezet. Een spiraal die we gaan doorbreken.

Er is een groep jonge moslims onder ons die radicaal islamitische ideeën heeft en die bereid zijn hun visie op de wereld met geweld aan anderen op te leggen. Zij bedreigen anderen, zij beramen aanslagen, zij zetten de samenleving onder enorme druk. Nog nooit in de Nederlandse geschiedenis hebben we zo iets meegemaakt. Het gaat om jongeren die hier geboren en getogen zijn, en toch op een gegeven moment in hun leven afdwalen en radicaliseren.

Ik begrijp dat mensen onzeker zijn. Het is moeilijk de dreiging in te schatten. Daarom is het van belang dat de regering en de overheidsinstanties laten zien dat zij in staat zijn dit probleem aan te pakken.

Het kan niet zo zijn dat een kleine groep radicalen die geweld wil gebruiken de samenleving in gijzeling neemt.

Vanaf deze plaats spreek ik namens de fractie van D66 solidariteit uit met onze collegas Hirsi Ali en Wilders. Zij staan onder enorme druk, omdat zij opvattingen naar buiten brengen, waar de groep extremisten het niet mee eens is. Zij moeten steeds weer op een ander schuiladres worden ondergebracht en zijn omringd door bodyguards. Ook al ben je het niet met hun opvattingen eens, het is volstrekt onacceptabel dat zij in deze positie gemanoeuvreerd zijn. Ik wens hen veel sterkte en hoop dat de situatie zich snel normaliseert.

Ik zei het al: mensen verwachten dat de regering en de overheidsinstanties laten zien dat ze de situatie aan kunnen. Dat er leiding wordt gegeven en dat de problemen effectief worden aangepakt.

Dat brengt me op de brief van de ministers Donner en Remkes. Die brief is verhelderend, plaatst de gebeurtenissen in perspectief, maar roept op onderdelen vragen op. Ik loop een aantal onderwerpen langs.

De AIVD werkt dag en nacht om de groep moslim-extremisten in de gaten te houden en om in te grijpen, wanneer dat nodig is. Succesvolle arrestaties zijn er verricht. Mohammed B., de moordenaar van Theo van Gogh, was bij de dienst bekend. Bij het afluisteren en volgen van anderen dook zijn naam op. In zijn huis werd vergaderd en werd een zelfmoordtestament gevonden. Er waren signalen dat hij steeds verder radicaliseerde. Dat hij Koranteksten schreeuwde. Hij had een strafblad en was bij Justitie in Amsterdam bekend.

Achteraf is het altijd makkelijk oordelen. Maar gelet op de gegevens die vóór 2 november 2004 bekend waren bij de AIVD en andere overheidsdiensten, had het toch niet in de rede gelegen hem beter in de gaten te houden? Waarom werd hij niet gerekend tot de harde kern van 150 mensen? Word je tot die groep gerekend, dan worden allerlei gegevens uit verschillende dossiers gedeeld en kan een completer beeld ontstaan van de handel en wandel van iemand. De regering zegt dat er naar behoren informatie is uitgewisseld tussen de AIVD en Amsterdam en dat niet geconcludeerd kan worden dat deze informatie uitwisseling de besluitvorming over eventueel te treffen preventieve maatregelen heeft belemmerd.

Die conclusie begrijp ik niet. Vaststaat dat er geen preventieve maatregelen genomen zijn. Mohammed B. heeft van Gogh vermoord. Waarom formuleert de regering de conclusies zo voorzichtig? Geeft zij eigenlijk het signaal af dat actief preventief ingrijpen wel degelijk denkbaar was geweest.

Theo van Gogh
Er is naar de veiligheidssituatie van Theo van Gogh gekeken en men heeft er geen aanleiding in gezien hem persoonsbeveiliging te geven. Afgezien van de vraag of hij dat zelf zou hebben geaccepteerd. De regering komt tot de conclusie dat ook achteraf niet in redelijkheid gesteld kan worden dat op het punt van de beveiliging van Van Gogh anders beslist had moeten worden.

Die conclusie kan ik op basis van de stukken nog niet trekken.

In april 2004 heeft de hoofdredacteur van Metro aangifte van bedreiging gedaan van Van Gogh. De aangifte leidt niet tot enige actie van de politie in Amsterdam. Later die maand legt de redactie van de Metro NOGMAALS kopieën van de dreigementen over. Pas een dikke maand later schrijft de Amsterdamse politie, dat door het ontbreken van voldoende aanwijzingen het onderzoek richting de daders thans gestopt is.
Wat voor onderzoek heeft de Amsterdamse politie gedaan? Waren de dreigementen richting van Gogh, gevoegd bij de dreigementen via de websites en rondom uitzending van de film Submission, zorgvuldig tegen het licht gehouden en was er echt geen andere conclusie mogelijk dat hij wel beveiligd had moeten worden? Heeft Amsterdam hier zorgvuldig werk afgeleverd?

Lek bij de AIVD
Dan lezen we opeens in de krant dat geheimen van de geheime dienst in handen van de extremistische verdachten terecht zijn gekomen. En die informatie lekte ook nog eens uit naar de krant. Hoe is dat toch mogelijk? Kunnen we er verzekerd van zijn dat met de arrestatie van de ene AIVD-medewerker enkele weken geleden dit lek is gedicht? Worden de medewerkers van de dienst goed gescreend?

Minister Remkes
Ik wil er weinig woorden aan vuil maken, maar het interview van minister Remkes waarin hij suggereerde dat er verdeeldheid is in de aanpak van hem en minister Donner, was ver beneden de maat. Mensen willen weten welke maatregelen de regering neemt en hebben een sterke overheid nodig.

De maatregelen
De regering kondigt een groot aantal maatregelen aan. D66 steunt die. Ik noem :
Uitbreiding van de AIVD, intensivering van het zoeken naar nog onbekende geradicaliseerde personen, het versterken van de bewaking van mensen die bedreigd worden, de maatregelen tegen radicale imams of moskeeën die broedplaats van radicalisme zijn. Ook het ontnemen van de Nederlandse nationaliteit wanneer iemand een dubbele nationaliteit heeft.
Het verstoren en tegengaan van terroristische planvorming met behulp van allerlei overheidsdiensten is een goede zaak.

Vrijheid van meningsuiting
Er is veel gediscussieerd over de vraag of de vrijheid van meningsuiting niet te ver is doorgeschoten en of de wettelijke grenzen zouden moeten vervallen of juist aangescherpt.
D66 wil die vrijheid niet inperken. Het is ieders eigen verantwoordelijkheid hoe met de vrijheid van het woord om te gaan. Wij zien daar voor de overheid geen taak weggelegd om grenzen van fatsoen af te dwingen. Tegen zelfbeperking bestaat geen bezwaar. Maar het misstaat niet om het debat over de vraag of je alles wat je mag zeggen ook moet willen zeggen, te vervolgen.

Tegengaan discriminatie
Ik wil dat de samenleving meer werk maakt van het tegengaan van discriminatie. Jonge allochtonen hebben een baan nodig. De werkgevers zijn hier aan zet. Ik roep het Midden- en Kleinbedrijf op actiever te worden. Ook wil ik dat allochtone jongeren in het uitgaansleven niet gediscrimineerd worden.
En dat het onderwijs versterkt wordt. Ik wil dat het hoge aantal dropouts binnen het VMBO drastisch naar beneden gaat. We kunnen ons geen isolement van jongeren veroorloven.

D66 steunt een daadkrachtige aanpak van radicale moslims met extremistische ideeën. Het is goed dat de regering nieuwe maatregelen neemt. Wij waarderen de vrijheid in Nederland die laten we ons niet afnemen door een kleine groep. Wij gaan het tij keren maar laten we één ding goed bedenken: hoeveel wetten er ook aangepast worden maatregelen getroffen worden, het zijn de mensen in Nederland die de basis leggen voor een vreedzame en geïnteresseerde samenleving. We zullen met zijn allen aan dat ideaal moeten werken.

Niet voor niets staat er bij de Nederlandse Leeuw geschreven :

Ik worstel en kom boven.

11-11-2004 18:52