Fractie PvdA Rotterdam

Fractie PvdA Rotterdam

PERSBERICHT

Donderdag 11 november 2004

Waarom stemt de PvdA tegen de begroting 2005?

Het tegen een begroting stemmen is voor de PvdA een ongebruikelijke en vergaande stap. De wet geeft ons echter de plicht om uiteindelijk een oordeel te geven over deze begroting. Onze kritiek richt zich niet op het feit dat wij andere keuzes gemaakt zouden hebben. Dat komt tot uiting in moties en amendementen, en als die niet aangenomen worden is dat de werking van de democratie. Anders is het met de soliditeit.

Wij stemmen tegen deze begroting omdat:


* De algemene reserve van het concern terugloopt tot onder het minimaal gewenste niveau zonder dat er duidelijk gemaakt wordt hoe daarop te reageren.
* De begroting is rondgemaakt met een wissel op toekomstige opbrengsten, een stelpost die in de voorjaarsnota 2005 moet worden ingevuld. Tegelijk doet het college de harde toezegging nog eens 20 miljoen uit te trekken voor dekking van de moties van de VVD.
* Het totaal van de reserves en bestemmingsreserves afneemt met bijna 53 miljoen, zonder dat daarvoor een verklaring wordt gegeven of daarover in de begroting adequate informatie is aan te treffen.
* De opbrengst van erfpachtconversie deels gebruikt wordt voor het vergroten van het weerstandsvermogen dat wordt aangetast door exploitatietekorten. In feite komt dit neer op het gebruik van deze opbrengst voor afdekking van exploitatietekorten. Dat staat haaks op het uitgangspunt dat de verkoop van bezit tot nieuw bezit moet leiden.
* In de begroting geen informatie staat over de ontwikkeling van de vermogenspositie en de schuldpositie van de Gemeente Rotterdam.
* Er sprake is van aanzienlijke risico s door kabinetsbeleid, havenschandaal en verzelfstandigingsprocessen waar deze begroting geen antwoord op heeft. Ook is van een aantal uitgaven waartoe beleidsmatig is besloten (witten van gesubsidieerde banen, vergroting opvang) nog geen dekking aangegeven.
* Het college in de persoon van wethouder Janssens niet de indruk wekt deze problemen voldoende te onderkennen en niet het vertrouwen wekt deze tijdig te kunnen oplossen.

Geen van deze punten is op zich voldoende reden om tegen de begroting te stemmen. De totaliteit brengt ons tot de conclusie dat van een solide begroting geen sprake is. Daarom zullen wij tegen deze begroting stemmen.