Socialistische Partij

SP neemt voorproefje op strijd Cultuurnota

11-11-2004 * Op initiatief van de SP is vandaag een extra procedure vergadering gehouden in de Tweede Kamer. De SP wilde de Kamercommissie voor cultuur er alsnog van overtuigen aanstaande dinsdag de tienduizenden handtekeningen in ontvangst te nemen die de actiegroep `Zuinig Op Kunst' heeft verzameld.

Zuinig op Kunst is een coalitie die de gehele culturele sector vertegenwoordigt. Bij acties tegen het kabinetsbeleid heeft Zuinig op Kunst de afgelopen tijd tienduizenden handtekeningen ingezameld. Aanstaande dinsdag wil de coalitie de handtekeningen overhandigen aan de vaste Kamercommissie Onderwijs Cultuur en Wetenschap, waarin alle partijen vertegenwoordigd zijn

De kamercommissie oordeelde eerder echter dat ze de handtekeningen niet op dinsdag in ontvangst wil nemen, omdat er al een hoorzitting en een ronde-tafelgesprek is met vertegenwoordigers van de sector. Er zou sprake zijn van een precedentwerking. SP-woordvoerder Fenna Vergeer: "Dat slaat nergens op, wat er is hier sprake van een actie gedragen door de hele sector." De stemming over dit onderwerp werd gewonnen door de weigerachtigen: LPF, CDA en VVD.

Vergeer heeft alle partijen opgeroepen om ondanks deze uitslag toch de handtekeningen in ontvangst te nemen. "De culturele sector voert acties, omdat er zoveel waardevolle kunstbeoefening wordt bedreigd in Nederland, omdat mensen hun baan en droom dreigen te verliezen. Het is toch niet te veel moeite voor Kamerleden om even uit hun Ivoren Toren naar buiten te lopen om de handtekeningen in ontvangst te nemen en te luisteren naar speciaal gecomponeerde muziek."

Maandag 15 november van 15.00-17.00 uur voert `Zuinig op Kunst' ook actie op het Plein in Den Haag, voor de deur van de Tweede Kamer. Er vinden optredens plaats en de SP zal aanwezig zijn om de actie te ondersteunen. Op dinsdag neemt Fenna Vergeer voor de SP de handtekeningen in ontvangst.