Fractie PvdA Rotterdam


PERSBERICHT

Donderdag 11 november 2004

Bijna 1 miljoen euro voor arme Rotterdammers blijft ongebruikt

Uit het jaarverslag 2003 van de dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Rotterdam blijkt dat het budget voor de bijzondere bijstand bij lange na niet is uitgegeven. De extra bijdrage van het rijk van ^1.6 mln. voor 2003 is slechts voor ^760.000,- terecht gekomen bij de inkomens rond het minimum. Dat betekent dus dat bijna ^840.000,- voor arme Rotterdammers ongebruikt op de plank blijft liggen.

Van dat geld gaat 400.000 euro, ten onrechte vindt de PvdA, terug naar de algemene kas.

Het geld is bedoeld voor bijzondere bijstand, zodat mensen op minimumniveau een bijdrage kunnen krijgen voor de aanschaf van bijvoorbeeld een koelkast, wasmachine, tv, de zogenaamde duurzame gebruiksgoederen.

De PvdA vindt het slecht dat niet het hele budget gebruikt is, omdat er nog te veel mensen in Rotterdam op of rond het minimum moeten leven.

De sociaal-democraten wijten het overblijven van geld aan de onvoldoende bereikbaarheid en duidelijkheid van de sociale dienst. Veel mensen vinden het ingewikkeld om allerlei papieren in te vullen om de aanvraag voor het geld te kunnen doen. Met name ouderen en allochtonen worden door het bijzondere bijstandsbeleid onvoldoende bereikt.

Formulierenbrigade afgeschaft

Twee jaren geleden was er nog een formulierenbrigade die huis aan huis langskwam om de bekendheid van maatregelen van de gemeente voor inkomensondersteuning te vergroten. Ook hielpen medewerkers van de formulierenbrigade met het invullen van de benodigde papieren. Uit een onderzoek van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bleek dat met name het aantal aanvragen van ouderen en allochtonen hierdoor gestegen was.

Helaas heeft het college van B & W de formulierenbrigade afgeschaft, tegen de zin van de gemeenteraad in.

De PvdA vindt dat het budget voor bijzondere bijstand terecht moet komen bij diegenen waar het voor bedoeld is. De formulierenbrigade is hierbij hard nodig en onmisbaar! Als er dan toch geld overblijft, moet dat niet gestort worden in de algemene kas, maar het jaar erop uitgegeven worden aan Rotterdammers die het hard nodig hebben.