Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst


Voortgangsrapportage 2004: het tegengaan van terroristische aanslagen met NBC-middelen

11 november 2004

Deze rapportage bevat een overzicht van de huidige stand van zaken voor elk onderdeel van de veiligheidsketen, alsmede een beschrijving van de initiatieven die nog lopen voor een verbetering van de voorbereiding en de respons op een mogelijke terroristische aanslag met nucleaire, biologische en chemische middelen (NBC-middelen).

De eerste NBC-projecten van begin 2001 richtten zich met name op de voorbereiding op (de gevolgen van) aanslagen met een specifiek agens, zoals pokken of antrax. Inmiddels richten de voorbereidingen zich meer op een generiekere aanpak (van bijv. infectieziekten of chemische aanslagen). De aandacht is verschoven naar verbeteringen in de crisisbeheersingsstructuren en -organisaties, inclusief (extra) kennisopbouw in de betrokken organisaties. Daarnaast wordt het belang van een beter bewakings- en beveiligingsbeleid ('security-beleid') van gevoelige agentia, materialen of kennis steeds meer erkend. Op het gebied van een veilige omgang met
gevaarlijke stoffen ('safety') is het veiligheidsniveau in Nederland voldoende. Het tegengaan van terroristische verwerving van NBC-materialen en kennis ('security') verdient de komende tijd echter nog de nodige aandacht. Een project om te komen tot een verhoogde weerstand tegen illegale verwerving is inmiddels gestart.
---