Ingezonden persbericht

Tentoonstelling '400 jaar Leeslust'

Een van de hoogtepunten in de viering van de 400-jarige verjaardag van Bibliotheek Rotterdam is de tentoonstelling '400 jaar Leeslust - Bibliotheek Rotterdam door de eeuwen heen', die van 12 november 2004 tot en met 30 januari 2005 te bezichtigen is in de Centrale Bibliotheek te Rotterdam.

De liefde voor lezen en behoefte aan kennis hebben er onder meer voor gezorgd dat Bibliotheek Rotterdam zich door de eeuwen heen van een moeilijk toegankelijke instelling heeft ontwikkeld tot de drukst bezochte culturele instelling van Rotterdam. Zo'n 400 jaar geleden was een bibliotheek alleen toegankelijk voor geestelijken en hooggeleerde mannen. Tegenwoordig kan echter iedereen, jong en oud, man en vrouw, ongeacht opleiding en achtergrond, gebruik maken van de bibliotheek. In een multimediale en interactieve omgeving wordt de geschiedenis van Bibliotheek Rotterdam op een aantrekkelijke wijze gepresenteerd. De dynamisch vormgegeven installatie vertegenwoordigt de verschillende eeuwen en vertelt in beeld en tekst de ontwikkelingen van Bibliotheek Rotterdam, van Laurenskerk tot Centrale Bibliotheek.

De eenentwintigste eeuw in de tentoonstelling wordt verbeeld door verschillende digitale en interactieve elementen. In de Virtuele Boekenkast staan vijfenveertig boeken waar bezoekers uit kunnen kiezen. Het gekozen boek wordt geopend en toont verrassende informatie. Met de digitale quiz kan kennis over het thema lust in de zeventiende eeuw getest worden. Ook kan er op speelse wijze digitaal door het verhaal van de tentoonstelling gezapt worden. Tot slot kunnen bezoekers ter plekke een digitale ansichtkaart naar familie, vrienden en kennissen sturen met daarop een foto van zichzelf en een persoonlijke boodschap.

Locatie: Centrale Bibliotheek, Hoogstraat 110, Rotterdam
Datum: vrijdag 12 november 2004 t/m zondag 30 januari 2005
Tijd: tijdens openingstijden te bezichtigen op ma. 13.00 t/m 20.00 uur, di. t/m vr. 10.00 t/m 20.00 uur, za. 10.00 t/m 17.00 uur en zo. 13.00 t/m 17.00 uur

Toegang: gratis
Bereikbaarheid: de Centrale Bibliotheek is per openbaar vervoer bereikbaar via NS- en Metrostation Blaak, met tramlijn 1, bus 32 en 49.

Noot voor de redactie (