ST PRINS BERNHARD CULTUURFONDS

Anna Blaman Prijs voor Anne Vegter

Rotterdam, 13 september 2004. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Rotterdam heeft op voordracht van de jury de Anna Blaman Prijs 2004 toegekend aan Anne Vegter voor haar gehele oeuvre. De prijs van 5.700 euro wordt 12 november uitgereikt in de Burgerzaal van het Stadhuis van Rotterdam door burgemeester Ivo Opstelten. De jury bestond uit Bas Kwakman, Lodewijk Ouwens, Joyce Ryken, Sytske Sötemann, Peter Swanborn (voorzitter).

Anne Vegter (Delfzijl, 1958) schrijft kinderboeken, gedichten, toneelteksten en verhalen. Voor haar debuut De dame en de neushoorn ontving zij in 1990 de Libris Woutertje Pieterse Prijs. Haar tweede boek Verse bekken (1990), was het eerste kinderboek in de geschiedenis dat voor de AKO Literatuurprijs werd genomineerd. In 1992 verscheen Vegters eerste dichtbundel Het veerde en in 1994 de verhalenbundel Ongekuiste versies. Voor de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (Brussel) schreef zij in 1996 de toneeltekst Het recht op fatsoen. Het boek Harries hoofdingang verscheen in 1999. Twee jaar geleden verscheen Aandelen en obligaties, Vegters tweede dichtbundel.

Uit het juryrapport
'De kracht van Anne Vegter is dat zij haar lezers de vrijheid geeft om de wereld anders te interpreteren, om te fantaseren, om te kijken hoe twee, drie of nog meer dubbelzinnig een ervaring kan zijn. Ze is een schrijver die een moment oppakt, het als een vreemd voorwerp in haar hand houdt, het van alle kanten bekijkt, zich omstandig verbaast en die vervolgens een poging doet een zo groot mogelijk deel van deze veelzijdige werkelijkheid in woorden samen te vatten.'

De Anna Blaman Prijs is in 1965 ingesteld en bedoeld voor auteurs die wonen en/of werken in of anderszins nauw verbonden zijn met Rotterdam. De prijs wordt eens in de drie jaar uitgereikt door het Prins Bernhard Cultuurfonds Rotterdam. Met deze prijs wil het Cultuurfonds een bijdrage leveren aan de stimulering van literatuur in Rotterdam. Naast de Anna Blaman Prijs reikt het fonds eveneens de in 1965 ingestelde Hendrik Chabot Prijs voor beeldende kunst uit en de in 2000 ingestelde Elly Ameling Prijs voor muziek.