GroenLinks

GroenLinks en SP kruisen de degens over toetreding Turkije

Europarlementarier Joost Lagendijk 1 november 2004

Op vrijdag 12 november vindt een debat plaats van Stichting Duurzame Solidariteit (gelieerd aan GroenLinks) over de toetreding van Turkije tot de Europese Unie. Europarlementariër Joost Lagendijk van GroenLinks kruist dan de degens met SP-Kamerlid Harry van Bommel.

Als het aan GroenLinks ligt opent de EU op korte termijn de toetredingsonderhandelingen met Turkije, mits Turkije de komende maanden concrete misstanden zoals martelpraktijken uit de weg ruimt. Als het aan de SP ligt wacht de EU daarmee totdat Turkije volledig voldoet aan de Kopenhagencriteria op het gebied van het eerbiedigen van de mensenrechten. Wat rechtvaardigt deze keuzes?

Wat betekent toetreding van Turkije voor de EU? Hebben onze volksvertegenwoordigers in Brussel en Den Haag goed nagedacht over de consequenties van toetreding van Turkije en over de vraag of de EU een dergelijke uitbreiding aan kan? Zijn de bevolkingen van de EU-lidstaten er klaar voor? Allemaal vragen die aan de orde komen in het debat.

Joost Lagendijk is lid van het Europees Parlement voor GroenLinks en voorzitter van de interparlementaire delegatie EU-Turkije. Harry van Bommel is lid van de Tweede Kamer voor de SP en in die hoedanigheid buitenlandwoordvoerder van de partij.

Turkije bij de EU: ramp of zegening?
Wanneer: Vrijdag 12 november; 20.00-22.00 uur
Waar: De Balie (Salon), Amsterdam, Kleine Gartmanplantsoen 10 (bij Leidseplein)
Meer informatie: Landelijk Bureau GroenLinks, Sanne Ros Opgave: 030-2399931, sannejros@hotmail.com

«