Gemeente Utrecht

Het gaat relatief goed met de Utrechtse vastgoedmarkt

Voor het zesde jaar heeft Utrecht een vastgoedmonitor opgesteld. De vastgoedmonitor bevat een actueel overzicht van de ontwikkelingen op het gebied van commercieel vastgoed in Utrecht. Het doel van de vastgoedmonitor 2004 is om inzicht te geven in de gemeentelijke vastgoedmarkt voor kantoren, bedrijfsruimte, winkelruimte en bedrijfsverzamelgebouwen. De monitor geeft aan dat de Utrechtse vastgoedmarkt het relatief goed doet ten opzicht van veel andere steden.

Uit de vastgoedmonitor 2004 blijkt dat de Utrechtse kantorenmarkt het afgelopen jaar verder is verruimd. Dit komt vooral door toename van het aanbod. De leegstand is in 2003 opgelopen naar 8,9%, maar ligt nog wel onder het landelijk gemiddelde. Aan de andere kant is ondanks het economisch tij de opname constant gebleven, en zal in 2004 zelfs nog iets oplopen. De meeste verhuizingen zijn op dit moment verplaatsingen naar betere, kleinere en goedkopere kantoorruimte. Overige kernmerken van de huidige kantorenmarkt zijn een toename van het incourant aanbod, een toename van aanbod in onderhuur en daling van de huurprijzen in alle kantoorgebieden. De Utrechtse markt voor winkelruimte heeft bijzondere kenmerken. Hoewel er landelijk sprake is van een verdringings- en vervangingsmarkt, kent Utrecht een groeimarkt door de ontwikkeling van de Vinexlocatie Leidsche Rijn. De marktdruk van voorgaande jaren is ondertussen wel afgenomen. Het Utrechts Centrum blijft het goed doen. De vraag naar winkelruimte in het A-winkelgebied is onverminderd groot. De tophuren zijn zelfs nog iets gestegen. Een blijvend probleem is het tekort aan grote winkelpanden. In de belangrijkste winkelcentra buiten het centrum is de marktsituatie nauwelijks veranderd. Veel van de winkelcentra worden momenteel gerevitaliseerd of herontwikkeld.
In tegenstelling tot de landelijke ontwikkelingen tekent zich een licht herstel van de Utrechtse markt voor bedrijfsruimte af. De voornaamste reden hiervoor is dat de opname sterker steeg dan het aanbod. Beide liggen nu op een voor Utrecht historisch hoog niveau. Een deel van het aanbod wordt als incourant bestempeld. De huurprijzen zijn gestabiliseerd. De ontwikkeling van Leidsche Rijn is in volle gang. De gemeente is gestart met het opstellen van een Masterplan voor Leidsche Rijn Centrum. In Papendorp is in 2003 95.200 m2 kantoorruimte en kantoorachtige bedrijfsruimte opgeleverd. In de loop van 2004 is de vraag vanuit kantoorgebruikers naar Papendorp weer toegenomen. Dit betekent zowel stijging van uitgifte als daling van leegstand en onderhuur. In bedrijventerrein De Wetering is per medio 2004 20,4 ha uitgegeven. In het afgelopen jaar is op 4 kavels begonnen met de bouw. Eén van de kavels (5,1 ha) betreft The Wall, een multifunctioneel complex aan de A2 dat dienst doet als geluidswal. Verder is in Papendorp 2,1 ha uitgegeven voor aan kantoorachtige bedrijfsruimte. Voor de komende jaren is in Utrecht nog 144 ha uitgeefbaar terrein beschikbaar, waarvan 42,2 ha bouwrijp.

Bij de totstandkoming van het rapport is, naast de bij de gemeente voorhanden zijnde gegevens, gebruik gemaakt van een voor de gemeente opgesteld makelaarsrapport van DTZ Zadelhoff met marktindicaties. Ook zijn de resultaten verwerkt van een interviewronde onder deskundigen bekend met de Utrechtse vastgoedmarkt.

De wethouders Verhulst en Van Zanen presenteren de vastgoedmonitor op vrijdag 12 november aan vastgoedrelaties van de gemeente Utrecht. Vanaf 12 november kan het rapport door belangstellenden worden opgevraagd bij de afdeling Economische zaken van de gemeente. Het rapport staat vanaf half november ook op www.utrecht.nl/economie.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met bestuurscommunicatie, Hans Scholten, 030-2861015 of Stijn Terlingen, 030-2861156.

Utrecht, 2 november 2004.