Perdu

Vrijdag 12 november. Aanvang: 20.30

'Darkness there and nothing more': Edgar Allen Poe in Perdu

M.m.v. Paul Gabriner, Dick Matena, Pam de Sterke e.a.

Geboren in 1809 te Boston, had hij op zijn 18e levensjaar zijn eerste publicatie Tamerlane and Other Poems, by a Bostonian. In 1833 won hij zijn eerste prijs voor MS. Found in a Bottle. Zijn bekendste gedichten zijn The Raven en Annabel Lee. En wie kent de korte verhalen The Fall of the House of Usher en The Pit and the Pendulum niet?

De grondlegger van het klassieke horrorverhaal wordt hij wel genoemd. Verder stond hij aan de bakermat van de psychologische roman, gebruikte hij freudiaanse motieven ­nog voordat Freud met zijn publicaties uit kwam ­ en was hij van invloed op vele latere detectives. Hij inspireerde Dostojewski, E.T.A. Hoffmann en Baudelaire, die hem ook meteen vertaalden.

Edgar Allan Poe was in de 19e eeuw al zijn tijd ver vooruit en inspireert nu nog altijd vele lezers en schrijvers. Niet alleen prozaïsten en dichters, ook musici en beeldend kunstenaars halen veel elementen uit zijn werk. Lou Reed verscheen in 2003 met het album The Raven en tourde langs volle zalen. Theatermakers (Robert Wilson met POEtry, Orkater met Wie vermoordde Mary Rogers?) verschijnen om de zoveel tijd met toneelbewerkingen en er zijn altijd wel films die teruggrijpen naar het werk van deze meester.

Vanavond wil Perdu het oeuvre van Edgar Allen Poe doorlichten. Zowel zijn gedichten als zijn proza zullen uitgebreid ter sprake komen.

Toegang: 6/5 euro
Kloveniersburgwal 86
Reserveren:020 422 05 42

Zie verder: www.perdu.nl