Gemeente Hoogeveen

05 november 2004
Minisymposium Hoogeveen: waarom bedrijfsvestiging in het Noorden goedkoper is
De gemeente Hoogeveen houdt op vrijdagmiddag 12 november een minisymposium over de vestigingsvoordelen voor het bedrijfsleven in Noord-Nederland. Op dit minisymposium staat het rapport van de STEC-groep uit Nijmegen voor VNO-NCW Noord (eind 2002) centraal.

Tot 34 procent goedkoper

Hoogeveen is bezig met een nieuw en actiever economisch promotie- en acquisitiebeleid. De nota van de STEC-groep levert hiervoor interessant materiaal. De STEC-groep heeft uitgerekend dat voor (nieuwe) vestigers in de drie noordelijke provincies de (financiële) voordelen in vergelijking met andere delen van het land kunnen oplopen tot 34%. Natuurlijk zijn er verschillen tussen bedrijfstakken, maar vergelijkbare bedrijven in het Noorden hebben aanzienlijke kostenvoordelen boven âcollegabedrijvenâ in het Westen. Naast de lagere grondprijzen, spelen daarbij ook de personeelskosten en â opbrengsten een belangrijke rol!

Voorbeelden uit de praktijk

Voor het minisymposium heeft de gemeente een kleine groep bouwers, beleggers, ontwikkelaars en intermediairs, zoals locatie-adviseurs, uitgenodigd om van gedachten te wisselen over het vestigingsklimaat. Met praktijkvoorbeelden kunnen zij de voordelen van vestiging in het Noorden (en Hoogeveen) duidelijk maken.

President-directeur van TVM-verzekeringen A. Bos zal het succes van TVM in Hoogeveen toelichten. M. Boer, rayondirecteur van Gouden Gids, de jongste vestiging in de zakelijke dienstverlening in Hoogeveen, vertelt waarom Gouden Gids voor Hoogeveen koos. Hij zal ook aangeven wat de kostenvoordelen zijn van een goede samenwerking tussen gemeente en bedrijf tijdens het vestigingstraject!

Beleid versterken

De gemeente organiseert het minisymposium om met de gasten samen te ontdekken hoe de gemeente de vestigingsvoordelen beter over het voetlicht kan krijgen. Volgens de nieuwe manager acquisitie en promotie van de gemeente, Johann Bisschop, maakt het Noorden nog te weinig gebruik van deze voordelen. Op een recente ondernemersbeurs in Rijswijs werd duidelijk dat Hoogeveen naast kostenvoordelen ook tal van andere vestigingsvoordelen heeft, zoals rust, ruimte en filevrij van je huis naar je werk!

De gemeente hoopt ook een basis te leggen voor een groter symposium volgend jaar rond dit thema. Hopelijk geven de gasten op het minisymposium mede richting aan de toekomstige promotie van het Noorden als aantrekkelijke vestigingsplaats.

Onder de deelnemers aan het minisymposium bevinden zich afgevaardigden van VNO-NCW, de NOM en het ministerie van Economische Zaken. Aansluitend gaan de deelnemers naar het Drents Oestergala dat âs avonds in de Tamboer wordt gehouden!