Universiteit van Tilburg

Promotie historicus Wim Hupperetz over achthonderd jaar Visserstraat (Breda)

Stedenbouwkunde en monumentenzorg zijn gebaat bij culturele planologie

De Visserstraat te Breda bestond in de twaalfde eeuw uit enkele houten boerderijen en ligt tegenwoordig midden in een uitgaanswijk. Welke ruimtelijk-fysieke en sociaal-culturele ontwikkelingen heeft deze straat in die acht eeuwen doorgemaakt? Welke woonvormen en culturen hebben er zich voorgedaan? De resultaten van een dergelijke studie kunnen goed worden gebruikt bij het debat over traditie en vernieuwing, zoals dat wordt gevoerd binnen de monumentenzorg en de stedenbouwkunde.

In Het geheugen van een straat beschrijft Wim Hupperetz de wooncultuur van een specifieke straat de Visserstraat in de historische binnenstad van Breda. Die geschiedenis begint in de twaalfde eeuw met houten boerderijen in een dorp aan de Mark en eindigt in het heden als de Visserstraat, onderdeel van het uitgaanskwartier van Breda. Aan de hand van opgravingen, bouwhistorisch onderzoek, archiefbronnen en interviews wordt een gevarieerd beeld geschetst van de wooncultuur gedurende achthonderd jaar. Vanuit een microhistorische aanpak, een langetermijnperspectief en door het combineren van verschillende soorten bronnen ontstaat een geheel eigen en soms ook nieuwe kijk op de geschiedenis van Breda. Meest sprekende voorbeeld daarvan is een nieuwe hypothese over de ligging van het vroegste kasteel van Breda, dat tot dusverre werd gezien als een spookkasteel. Vanuit een microhistorische aanpak werden de straat en twee bouwblokken op gedetailleerde wijze onderzocht. Archeologische vondsten en bouwhistorische gegevens krijgen op die manier een veel scherpere datering en betekenis. In ruimtelijk-fysiek opzicht, zo concludeert Hupperetz, zijn de verkaveling, de bouwblokstructuur en de cascos van de huizen structurele elementen. In sociaal-cultureel opzicht is de woonfunctie een structurele bestemming, die onder invloed van conjuncturen sterk van betekenis verandert. Door zowel in te gaan op de gebouwde omgeving als op de bewoningsgeschiedenis schetst Hupperetz een completer beeld van de historische binnenstad. Door te werken vanuit een microhistorische perspectief kon worden aangetoond dat beerputten gemiddeld om de vier tot vijf jaar werden geleegd. Op basis van archeologische gegevens kan men een beerputinhoud niet scherper dateren dan op 25 jaar. Een ander voorbeeld is de identificatie van de schenker en opdrachtgever van een zestiende-eeuwse muurschildering in de Visserstraat: Godefroi van Erp, hofmeester van Willem van Oranje.
Hupperetz constateert een leemte tussen het werk van historici en stedenbouwkundigen. Deze laatste hebben te weinig aandacht voor het sociaal-cultureel perspectief van de bewoner. Historici daarentegen hebben weer te weinig oog voor de gebouwde omgeving. Juist een gecombineerde aanpak (het geheugen en de cultuurhistorische analyse) is een belangrijke voorwaarde om te komen tot een verantwoord beleid op het terrein van stadsvernieuwing, stedenbouwkunde en monumentenzorg. Op het snijvlak van deze disciplines ligt de culturele planologie en deze studie wil daar een verdere inhoud aan geven. Volgens Hupperetz is het zaak om deze relatief nieuwe discipline inhoud te geven en ervoor te zorgen dat er meer vanuit een daadwerkelijke integrale multidisciplinaire benadering wordt gewerkt. Deze studie biedt niet alleen een bijzondere en actuele kijk op de historische binnen stad van Breda, maar geeft eveneens inzicht in de Nederlandse wooncultuur gedurende de laatste eeuwen in het algemeen.

Wim Hupperetz (Beegden, 1966) studeerde Oude Geschiedenis en Provinciaal-Romeinse archeologie aan de Katholieke Universiteit te Nijmegen. Na zijn afstuderen was hij werkzaam bij het Goltziusmuseum en het Limburgs Museum te Venlo. Momenteel is hij er conservator geschiedenis en hoofd publiekszaken.
Hupperetz publiceerde over Romeins en Middeleeuws aardewerk, de Venlose stadsgeschiedenis, Limburgse kastelen en culturele planologie. Grotere publicaties waar hij aan meewerkte zijn Middeleeuwse kastelen in Limburg (1996), Limburgse steden in kaart en prent (cd-rom 1998), Lees het Landschap (cd-rom 2001) en enkele afleveringen in het Corpus Middeleeuws Aardewerk (1993-1999). Hij vervult bestuursfuncties bij de stichting Limburgse Kastelen, de stichting Corpus Middeleeuws Aardewerk, de stichting J.H. van Hooydonk en de stichting Kasteelruïne Montfort.

Noot voor de pers
Drs. Wim Hupperetz promoveert op vrijdag 12 november 2004 om 14.15 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg) op het proefschrift Het geheugen van een straat. Achthonderd jaar wonen in de Visserstraat te Breda. Promotores zijn prof. dr. A.J. Bijsterveld en prof. dr. G. Rooijakkers.
Een handelseditie van het proefschrift verschijnt bij Uitgeverij Matrijs ( 29,95, ISBN 90 5345 256 7).
Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: voorlichting@uvt.nl.
Wim Hupperetz is bereikbaar op 013 545 3321 (privé), 06 2878 1040 (mobiel) en 077 352 2112 (werk), e-mail: wimmirjam@planet.nl

Persberichten van de UvT staan ook op Internet: www.uvt.nl/persberichten/ . Informatie over deskundigen van de UvT, zie: www.uvt.nl/webwijs/
Laatst gewijzigd: dinsdag 09 november 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers