Gemeente Hoogeveen

8 november 2004
Wethouder opent vernieuwde Milieustraat Hoogeveen
Wethouder Thijs Leistra verricht vrijdag 12 november de officiële opening van de vernieuwde Milieustraat aan de Vos van Steenwijklaan in Hoogeveen. De Milieustraat op de gemeentewerf heeft de afgelopen maanden een metamorfose ondergaan. Er is onder meer een stortbordes aangelegd.

Het nieuwe stortbordes is een plateau waar de brengers van afval op kunnen rijden. Rondom het bordes is plaats voor ongeveer twintig containers. Vanaf het bordes kan het afval in de lager gelegen containers worden gestort. Dat is een stuk gemakkelijker en efficiënter dan vroeger. Toen moest het afval vaak nog hoog worden opgetild om het in een container te krijgen. Soms moesten zelfs trapjes worden beklommen.

Publieksvriendelijker

Het risico van ongelukken bij deze manier van werken is verminderd. Dat geldt zowel voor het publiek als het personeel. Dankzij de nieuwe bebording is de doorstroming van het verkeer en de aanduiding van de containers waarin de verschillende soorten afval moeten worden gestort aanmerkelijk verbeterd.

De gemeente heeft klantgerichtheid hoog in het vaandel staan. Met de vernieuwde Milieustraat wordt dat doel bereikt. De nieuwe, publieksvriendelijker Milieustraat is geheel in overeenstemming met dat beleid.

Gemeenten zijn wettelijk verplicht om bepaalde soorten afval te scheiden. Het aantal afvalcomponenten dat gescheiden moet worden van het restafval is de laatste jaren sterk toegenomen. Dankzij het nieuwe bordes is er aanzienlijk meer ruimte voor containers dan vroeger. Nieuw zijn twee persinstallaties, waarin het restafval wordt gecomprimeerd.

Wachttijden korter

Op de vernieuwde Milieustraat rijden vrachtautoâs en autoâs van de bezoekers zoveel mogelijk gescheiden van elkaar. Het bordes is uitsluitend bestemd voor de bezoekers die grof huisvuil komen brengen. Het weggedeelte rond het bordes is bestemd voor de aan- en afvoer van containers en voor brengers van grof tuinafval. Door de scheiding van de verkeersstromen is de afhandelingsnelheid op de Milieustraat vergroot, waardoor wachttijden tijdens de piekuren korter zijn geworden.

Roelofs Wegenbouw uit Den Ham heeft de volledige renovatie van de Milieustraat uitgevoerd. Die renovatie bestond onder meer uit de aanleg van het stortbordes, een aan- en afvoerweg rond het bordes, nieuwe bestrating van het vrije gedeelte en vloeistofdichte vloeren. De vernieuwing van de Milieustraat van de gemeente Hoogeveen heeft bijna 900.000 euro gekost.