Gemeente Zwolle

Rechter: gemeente treedt terecht handhavend op tegen illegale activiteiten "Ridder van Zuthem"

Het college van BenW heeft terecht handhavend opgetreden tegen illegale horeca-activiteiten op het perceel Goudsteeg 10. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank in Zwolle vandaag bekend gemaakt.

De rechter deed uitspraak in een geding dat op 1 november 2004 diende voor de rechtbank van Zwolle. Aan de orde was het besluit van het college om handhavend op te treden tegen illegale horeca-activiteiten op het perceel Goudsteeg 10.

Het college heeft besloten tot handhavend optreden omdat het gebruik van het pand als pension in strijd is met het bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht dat op 11 juni 2001 door de gemeenteraad van Zwolle is vastgesteld. Dat bestemmingsplan geeft strikte regels voor het verrichten van horeca-activiteiten in de binnenstad. Voor het vaststellen van strikte regels is bewust gekozen, omdat zo allerlei vormen van overlast voor de woonomgeving in de binnenstad zoveel mogelijk kunnen worden voorkomen. Deze strikte regels waren bekend bij de pandeigenaren vóór zij startten met hun pension. Inmiddels heeft de gemeente klachten ontvangen van omwonenden die overlast ondervinden van het huidige illegale gebruik van het pand.

Dat burgemeester en wethouders het huidige gebruik van het pand Goudsteeg 10 niet accepteren wordt ook ingegeven door het feit dat het toestaan van dat gebruik kan betekenen dat dit ook voor andere woningen in de binnenstad moet worden toegestaan. Zo'n ontwikkeling vindt het college, met name in de kwetsbare historische binnenstad, ongewenst.

Op grond van het gemeentelijke handhavingsbeleid, zoals vastgelegd in de op 10 maart 1998 door burgemeester en wethouders vastgestelde Kadernota "handhaven is regel", heeft het college daarom de pandeigenaren aangeschreven het strijdige gebruik van het pand te staken, onder oplegging van een dwangsom.

De eigenaren hebben de Voorzieningenrechter, vooruitlopend op de behandeling van het door hen tegen het besluit ingediende bezwaarschrift, gevraagd om een voorlopig oordeel over deze zaak.

De rechter oordeelde vandaag dat sprake is van een horecabedrijf in de zin van het bestemmingsplan Beschermd Stadsgezicht en dat die activiteit ter plaatse niet is toegestaan. Hij achtte het daarom gerechtvaardigd dat de gemeente via het opleggen van een dwangsom een einde probeert te maken aan de illegale activiteiten.

B&W gaan nu het bezwaarschrift van de pandeigenaren verder behandelen, waarbij zij zich gesteund weten door het voorlopige oordeel van de voorzieningenrechter over deze zaak. Er zal nog een hoorzitting plaatsvinden bij de onafhankelijke Adviescommissie bezwaarschriften, waarna deze commissie over het bezwaarschrift zal adviseren. De bezwaarprocedure wordt daarna afgesloten door een beslissing van B&W op bezwaar.


---