Statenfractie D66 Noord-Holland

Statenfractie Noord-Holland

PERSBERICHT
Haarlem, 12 november 2004

D66 investeert in sport, cultuur en zorg

Vandaag, vrijdag 12 november, komt D66 Noord-Holland, tijdens de algemene beschouwingen voor de begroting 2005, met voorstellen voor een extra impuls in sport, cultuur en zorg.

De fractie wil een bedrag van E 1,9 miljoen investeren in een indoorcentrum voor internationale sportevenementen, entertainment en breedtesport, Amsterdam Dome genaamd. Dit centrum zal met ruim 1.000 arbeidsplaatsen een forse impuls aan de werkgelegenheid boven het IJ geven. E 2 miljoen stelt D66 beschikbaar voor de overkapping van de entree van de Haarlemse schouwburg. Hiermee kan de schouwburg haar exploitatie sluitend krijgen. Ook de mantelzorgers krijgen ondersteuning. D66 wil dat de provincie Noord-Holland tot een maximum van E 25.000 een bedrag van E 10,- subsidieert bij de aanschaf van de Teleac-DVD "Jouw zorg, mijn zorg".

Fractievoorzitter Joke Geldhof: "De provincie houdt dit jaar E 3,9 miljoen over. Wij willen dat geld gebruiken voor sectoren, waar door de gemeentelijke bezuinigingen gaten vallen voor bovenlokale projecten. De Amsterdam Dome, de Haarlemse schouwburg en een extra ondersteuning aan de mantelzorgers vinden wij hier prima projecten voor".

Tijdens de algemene beschouwingen vandaag komt D66 ook met het voorstel om in een Noord-Hollandse stad een proef te doen met de verlaging van de prijs van biologische producten. Uit deze proef moet blijken of een prijsverlaging tot een grotere afzet leidt. Om als provincie een goed voorbeeld te geven, moet in 2007 de provinciale catering voor 85% bestaan uit biologische producten. D66 roept ook alle Noord-Hollandse gemeenten op dit voorbeeld te volgen.

Voor de besteding van de E 500 miljoen uit de investeringimpuls kiest D66 voor een beperkt aantal projecten, die met een forse financiële injectie ook echt kunnen worden uitgevoerd. Op het gebied van mobiliteit legt de fractie de prioriteit bij verbetering van de Westfrisiaweg (Oost en West), het opwaarderen van de N9 tussen De Stolpen en Den Helder, investeren in de Zuidtangent en de tunnel onder het IJmeer van de Zuiderzeelijn. Op het gebied van zorg en cultuur kiest D66 voor een extra impuls in het gemeentelijk jeugdbeleid, opvang van zwervers en daklozen, de huisvesting van scholen, de Stelling van Amsterdam en het daarbij behorende Fort Pampus en een ontmoetingsfunctie in de bibliotheken.



Statenfractie D66 Noord-Holland