Gemeente Dongen


Appels bij presentie actieplan jeugdbeleid en nota lokaal gezondheidsbeleid 12-11-2004 00:00
Voor alle basisschoolkinderen een appel
Op 11 november deelt de gemeente Dongen op alle basisscholen appels uit aan de kinderen. Hiermee wil zij gezond gedrag bevorderen. De actie vindt plaats in het kader van de presentatie van de Nota lokaal gezondheidsbeleid en het Actieplan jeugdbeleid.

Burgemeester Hans van Brummen en wethouder Piet Panis delen de appels om 13.30 uit aan de kinderen van basisschool de Vlinderboom. Om 14.00 uur staan zij de pers te woord om de notas toe te lichten. Op de overige scholen worden de appels in de loop van de ochtend bezorgd.

Actieplan Jeugdbeleid
De gemeente Dongen heeft de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in jeugdbeleid waardoor er een gericht aanbod van activiteiten is ontstaan. De gemeente zet deze ontwikkeling voort in het Actieplan jeugdbeleid. De functie van het jeugdbeleid is zowel preventief als zorggericht.
Eén van de speerpunten is het stimuleren van de jeugdparticipatie. Dit gebeurd door verder te gaan met de jeugdgemeenteraad en een jongerengemeenteraad op te zetten. Op deze manier worden jongeren betrokken bij zaken die hun aangaan.
In het Actieplan Jeugdbeleid is ook aandacht voor de ketenbenadering van de jeugdzorg. Jeugdzorg gaat over verschillende leeftijdsterreinen van kinderen en jongeren. De ketenbenadering staat voor een sluitende aanpak van 0 tot 18-jarigen door de werkzaamheden van verschillende instanties op elkaar af te stemmen.

Nota lokaal gezondheidsbeleid
De gemeente heeft op grond van de Wet collectieve preventie volksgezondheid en de Gemeentewet een aantal taken op het gebied van de gezondheid van inwoners. Voorheen voerde de GGD deze taken uit waarvoor de gemeente geld beschikbaar stelde. De minister van Volksgezondheid heeft de gemeenten opdracht gegeven meer eigen beleid te ontwikkelen en dat beleid vast te stellen in lokale gezondheidsnotas. Met deze nota Lokaal gezondheidsbeleid stelt de gemeente Dongen haar gezondheidsbeleid vast voor de jaren 2004-2008. De gemeente Dongen kiest in deze nota voor gezondheidspreventie vanuit het idee dat voorkomen niet alleen beter is, maar vaak ook goedkoper. Andere aandachtspunten voor de komende vier jaar zijn: overgewicht, gebruik genotmiddelen, psychische gezondheid ouderen, communicatie met allochtonen, netwerkontwikkeling, opvoedingsondersteuning, huisartsenzorg en integrale aanpak gezondheidsbeleid.

Noot voor de pers
U bent van harte uitgenodigd om op donderdag 11 november om 14.00 uur bij basisschool De Vlinderboom, Hortensiastraat 2 in Dongen, aanwezig te zijn voor een persgesprek. Vanaf 13.30 uur is het mogelijk om een foto te maken bij het uitdelen van de appels.

Op de informatie in dit bericht en de notas jeugdbeleid en gezondheidsbeleid rust een embargo tot vrijdag 12 november 2004.