STICHTING EXODUS

Nieuw bestuur na doorstart Stichting Exodus Stoel Drenthe

Begeleiding (ex-)gedetineerden voor toekomst veilig gesteld



Stichting Exodus Stoel Drenthe te Nooitgedacht heeft een nieuw bestuur. Nadat een interim-bestuur een aantal veranderingen heeft doorgevoerd is het voortbestaan van de stichting inmiddels niet meer in gevaar. Binnenkort zullen alle acht bedden die de stichting momenteel ter beschikking heeft bezet zijn.

In de eind oktober gehouden bestuursvergadering konden de interim-bestuursleden Jan Eerbeek en Henk Stam de leiding over de stichting dan ook met een gerust hart aan het nieuwe bestuursteam overdragen. De nieuwe bestuursleden zijn allemaal afkomstig uit één van de noordelijke provincies.

Het nieuwe bestuur van Stichting Exodus Stoel Drenthe bestaat uit
- dhr. W. Velema, notaris te Roden, vice-voorzitter en waarnemend voorzitter

- dhr. H.J. Becker, auditor te Haren, penningmeester
- dhr. H. Brand, ondernemer te Nieuw Roden
- dhr. W. van den Berg, rooms katholiek justitiepastor te Hoogeveen

- dhr. W. van der Zwan, protestants justitiepastor te Veenhuizen, secretaris

- dhr. P. Bonthond, salesmanager te Haulerwijk
- mw. A. Kauling-Leeftink, advocaat te Drachten. Het nieuwe, breed samengestelde bestuur weerspiegelt ook de breedte van de kerkelijke en maatschappelijke achterban van Stichting Exodus Stoel Drenthe.

Samenwerkingsverband
Nadat de stichting Stoel begin dit jaar in financiële moeilijkheden dreigde te komen, koos het toen zittende bestuur voor het aangaan van een samenwerkingsverband met de landelijke Stichting Exodus Nederland. Om een doorstart binnen dit samenwerkingsverband mogelijk te maken, voerde het interim-bestuur diverse wijzigingen in het beleid door. Ook werd de personeelsbezetting uitgebreid en werd in samenwerking met het ministerie van Justitie de instroom van nieuwe bewoners voor het pand bevorderd. Inmiddels zijn bijna alle negen bedden bezet. De wijzigingen hebben er toe geleid dat het bestuur van Stichting Exodus Nederland eerder dit jaar besloot de Stichting Exodus Stoel Drenthe toe te laten als tiende lid van het samenwerkingsverband. De nieuwe waarnemend voorzitter Velema ondertekende in dat kader op 26 oktober jl. de samenwerkingsovereenkomst van zijn Drentse stichting met de landelijke organisatie.

Doelgroep en financiering
Stichting Exodus Stoel Drenthe biedt een integraal begeleidingsprogramma voor (ex-)gedetineerden die sociaal psychisch kwetsbaar en/of minder begaafd zijn. Het programma is opgebouwd rond de sleutels wonen, werken, relaties en zingeving, en is er op gericht dat de tijdelijke bewoners na verloop van tijd zo zelfstandig mogelijk en zonder terugval in criminaliteit kunnen terugkeren in de samenleving. De begeleiding wordt uitgevoerd door professionele krachten, met ondersteuning van vrijwilligers. Van de financiering is 50 tot 70 procent afkomstig van landelijke en lokale overheden, terwijl het overige deel wordt opgebracht door kerken, fondsen en particulieren.