Ingezonden persbericht


Utrecht, 12 november 2004

Kindertelefoon ondersteunt themaweek 'geheim geweld'

Er kan niet genoeg gesproken worden over kindermishandeling en om die reden is de Kindertelefoon blij met het initiatief van Carla Boos, en Har Tortike, programmamakers van Nederland 3 om de themaweek 'geheim geweld' te organiseren. De week wordt gehouden van 14 tot en met 20 november en staat geheel in het teken van kindermishandeling.

De Kindertelefoon is sinds haar oprichting 25 jaar geleden, steun en toeverlaat van kinderen in nood. Steeds meer kinderen weten de weg te vinden naar dit medium. De Kindertelefoon heeft daarnaast ook een signalerende functie. In 2003 werden er 140.000 gesprekken gevoerd met kinderen. Ruim 9300 keer ging het gesprek over een vorm van kindermishandeling. 51% daarvan ging over geweld in de gezinssituatie, 8% over geweld binnen een relatie en 41% over geweld in andere situaties.

54% van de gesprekken over geweld tegenover kinderen betreft lichamelijke mishandeling, 39% betreft seksuele mishandeling, verkrachting, ongewenste intimiteiten, 7% betreft geestelijke mishandeling, verwaarlozing.

Meisjes bellen vaker met de Kindertelefoon dan jongens. Dit is ook het geval bij gesprekken over mishandeling. De verhouding tussen jongens en meisjes bij gesprekken over mishandeling wijkt niet veel af van het algemene beeld.

Qua leeftijden zie je het algemene beeld qua verdeling terugkomen bij gesprekken over mishandeling. Alleen waar het seksuele mishandeling betreft is de gemiddelde leeftijd van bellers hoger dan gemiddeld.

Kindermishandeling is een serieus probleem. Ook tijdens de themaweek 'Geheim geweld' is de Kindertelefoon dagelijks van 2 uur 's middags tot 8 uur 's avonds bereikbaar op 0800-0342. Voor mobiele bellers: 0900-0132.


---

Meer informatie: Landelijk Bureau Kindertelefoon (bij MOgroep), Rafael van Crimpen, telefoonnummer 030-298 34 58 of www.kindertelefoon.nl, www.geheimgeweld.nl