Gemeente Tilburg

12-11-2004
Aangepaste ritprijzen op openingsavond
Meer inzet op handhaving openingstijden; meer nadruk op variatie

Het college heeft dinsdag 9 november jl. de Tilburgse Kermis van 2004 geëvalueerd en nieuwe uitgangspunten voor de kermis van 2005 geformuleerd. De belangrijkste aanpassingen hebben betrekking op openingstijden en handhaving.

Wethouder Janssen: 'Alles overziend zijn de partijen overwegend positief over de laatste kermis. Met een aantal aanpassingen wordt de Tilburgse kermis voor bezoekers, exploitanten en binnenstadsbewoners ook volgend jaar weer verder verbeterd. Want dat is de kern van het beleid: een aantrekkelijke en veilige kermis voor bezoekers en exploitanten, een plezierige en hanteerbare kermis voor de bewoners van de binnenstad.'

Openingstijden en handhaving
Afgelopen jaar is de kermis gestart op vrijdagavond om 22.00 uur. Wethouder Janssen: 'We willen dit tijdstip graag vervroegen naar 19.30 uur. Hierdoor wordt het voor publiek en ook voor de kinderzaken en de nostalgische kermis aantrekkelijk om de vrijdagavond geopend te zijn. Maar belangrijk is dan dat we dat tijdstip ook goed handhaven. Want dat is de voornaamste klacht vanuit de binnenstad, zo bleek in een overleg met bewoners.' Tijdens deze avond zullen de ritprijzen van alle kermisattracties aangepast worden.
Op de laatste zondag, 31 juli, sluit de kermis om 23.00 uur, na afloop van de 'kermisbegrafenis' en het vuurwerk in de Piushaven. Ook dan zal nadrukkelijk op handhaving van dit tijdstip worden toegezien. Vanuit oogpunt van openbare orde heeft het college besloten om lik-op-stuk-beleid toe te passen tijdens de Tilburgse Kermis 2005.

Themadagen
De bekendste themadag 'Roze Maandag' wordt volgend jaar voor de 15e keer gehouden. Dit is reden om hieraan extra aandacht te besteden. Donderdag krijgt opnieuw een Caribische invulling. Er wordt bekeken hoe dit thema nog fleuriger en kleurrijker kan worden ingevuld, samen met organisaties in de stad. Woensdagmiddag blijft 'Kindermiddag' met alles wat daarbij hoort, inclusief de aangepaste ritprijzen voor de kinderattracties. Deze waren en blijven maximaal 1,-. Voor het overige houdt het college vast aan het reeds jaren geldende regime van vrije ritprijzen.

Voorzieningen
Het satellietparkeerterrein 'Stappegoor', aan de zuidzijde van de stad, was in 2004 op meerdere momenten volledig bezet. Voor 2005 wordt de mogelijkheid onderzocht om een 2e satellietparkeerterrein met gratis parkeren en gratis busvervoer van en naar het kermisterrein te realiseren aan de noordzijde van de stad. Naar een geschikte locatie wordt nog gekeken. Voor de kermisexploitanten komt er een vrij toegankelijke parkeerruimte in nabijheid van het kermisterrein. Aan de westzijde van het centrum wordt een tijdelijke fietsenstalling gecreëerd. Ook aan de noordzijde van het kermisterrein wordt naar een fietsparkeerplaats gekeken.
Ook in 2005 bestaat het gehele elektriciteitsverbruik van de Tilburgse kermis weer uit stroom die opgewekt is op een duurzame manier, de zogenaamde Groene Stroom. De gemeente levert hiermee een bijdrage aan milieubewuste energiewinning.