Gemeente Nieuwegein

Collegebesluiten van 9 november 2004

B&W-belicht bevat samenvattingen van de openbare besluiten uit de wekelijkse collegevergadering. Hoewel deze samenvattingen met zorg zijn samengesteld, kunt u er geen rechten aan ontlenen: de samenvattingen geven immers een beknopt beeld van de beleidsstukken waarover het college heeft besloten.

Portefeuille van burgemeester Cor de Vos

Kerst- en nieuwjaarsbijeenkomsten (2004/15014)
De gemeente houdt rond het eind van dit jaar en begin volgend jaar traditiegetrouw kerst- en nieuwjaarsbijeenkomsten. Het gaat om een kerstbijeenkomst voor de Vutters en de gepensioneerden en de diverse nieuwjaarsbijeenkomsten in 2005.

Uitbreiding raadsgriffie (2004/15112)
De raadsgriffie (de ambtelijke ondersteuning van de gemeenteraad) is met ingang van 1 november 2004 uitgebreid met een administratief medewerkster voor 18 uur in de week.

Portefeuille van wethouder Carla Breuer

College kent voorlopige vergunning toe aan Brummi(2004/11548) Kinderopvang Brummi heeft een vergunning aangevraagd voor buitenschoolse opvang Okidoki Rijnhuyse, Mgr. G.W. van Heukelumstraat 8 te Nieuwegein. Het college heeft de aanvraag getoetst aan de Verordening Kindercentra 1997 en besloten een voorlopige vergunning af te geven in afwachting van nadere gegevens van de brandweer en de GGD.

College zet voorlopige vergunning De vrije Vogels om in definitieve vergunning(2004/13132)
"De Vrije Vogels"vraagt een vergunning aan voor de uitbreiding van het kinderdagverblijf "De Vrije Vogels" aan de Industrieweg 1 b te Nieuwegein. Er was voor de uitbreiding een voorlopige vergunning afgegeven, welke nu wordt omgezet in een definitieve vergunning.

Portefeuille van wethouder Evert van Linge

Vrijstellingsverzoek voor klimmast aan Groningerhaven (2004/14202) In juni 2004 heeft de gemeente een bouwaanvraag ontvangen voor het oprichten van een GSM-mast (oefenklimmast) op het perceel Groningenhaven 4. De aanvraag is in strijd met het geldende bestemmingsplan "Plettenburg -De Wiers", maar omdat de beoogde klimmast binnen het stedelijke gebied ligt, er geen ingrijpende effecten op de omgeving zijn en er geen onevenredige afbreuk aan de aangrenzende functies of bestemmingen wordt gedaan, heeft het college besloten medewerking te verlenen door het opstarten van een artikel 19 vrijstellingsprocedure. Het bouwplan zal hiertoe op korte termijn ter visie worden gelegd.

Gebiedsvisie voor Kruyderlaan-Herenstraat (2004/15021) Het college heeft ingestemd met een startdocument voor het opstellen van een integrale gebiedsvisie op hoofdlijnen voor het gebied Kruyderlaan-Herenstraat. Deze beleidsvisie is nodig omdat er op dit moment een adequaat toetsingskader ontbreekt waarop bijvoorbeeld bouwaanvragen kunnen worden beoordeeld. Momenteel worden aanvragen getoetst aan de "Kwalitatieve uitgangspunten bij particuliere initiatieven Kruyderlaan-Herenstraat" uit december 2000. Probleem hierbij is dat deze uitgangspunten te globaal zijn om als ruimtelijk-planologisch kader te gebruiken. Daardoor is er steeds aanvullend onderzoek nodig waardoor de afhandeling van aanvragen veel tijd in beslag neemt. In de integrale gebiedsvisie worden de hoofdlijnen uit de "Kwalitatieve uitgangspunten bij particuliere initiatieven Kruyderlaan-Herenstraat" verder uitgewerkt. De gemeente krijgt daarmee de beschikking over een gedegen ruimtelijk-planologisch kader, zodat aanvragen sneller en efficiënter kunnen worden behandeld. Het is de bedoeling dat de gebiedsvisie voor de zomer 2005 wordt afgerond. In de loop van volgend jaar zal voor de bewoners en ondernemers in en rondom het gebied Kruyderlaan-Herenstraat een inspraaktraject worden gestart worden. De gemeente geeft dan uitleg over de inhoud van de integrale gebiedsvisie en iedereen kan dan reageren op de visie. Het college weegt de reacties mee bij de vaststelling van de definitieve visie.

Koop Goedkoop in Vreeswijk (2004/15019)
Het college heeft kennis genomen van het concept Koop Goedkoop. Koop Goedkoop is een vorm tussen huren en kopen. Corporatie Jutphaas Wonen zal dit concept inzetten bij de verkoop van 20 woningen in Nieuw Vreeswijk. De basis van dit concept is verkoop van de woning tegen kostprijs en uitgifte van de grond in erfpacht. De kopers dienen een erfpachtcanon te betalen waarop ze een aflopende korting krijgen gedurende 10 jaar. Dit levert de kopers bij de aanschaf een goedkopere woning op. Het concept ligt op dit moment ter goedkeuring bij het ministerie van Financiën. Na goedkeuring zal Jutphaas starten met de verkoop. Het concept Koop Goedkoop wordt ter inzage gelegd voor de commissie RIM.

Portefeuille wethouder Corrie van Rooijen

Benoeming nieuwe voorzitter Monumenten Commissie (2004/) Na het vrijkomen van de functie van voorzitter van de gemeentelijke monumentencommissie Nieuwegein eerder dit jaar, is er een sollicitatieprocedure voor deze functie gestart. Na gesprekken met kandidaten en zorgvuldig overleg heeft het college besloten de heer Blok te benoemen als nieuwe voorzitter van de commissie. Het college is van mening dat zijn ervaring en kennis het functioneren van de monumentencommissie als afhankelijk adviesorgaan ten goede komen.

Portefeuille wethouder Martin Monrooij

College stelt productenbegroting 2005 vast (2004/14588) De begroting van de gemeente Nieuwegein heeft drie niveaus: (1) De programmabegroting voor de raad; (2) De productenbegroting voor het college van B&W; (3) De beheersbegroting voor de budgethouders. Het college heeft de productenbegroting 2005 nu vastgesteld. In de productenbegroting worden de 10 programma's uit de programmabegroting uitgewerkt tot op productniveau (126 gemeentelijke producten). Een voorbeeld: één van de 10 programma´s is ´Verkeer en vervoer, veilig en bereikbaar´. Voorbeelden van producten die daaronder vallen zijn wegen, openbare verlichting en fiets- en voetpaden,

Maximaal 3 jaar vrijstelling voor noodschool Galecopperdijk (2004/14638) Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om vrijstelling en bouwvergunning te verlenen aan de afdeling Gebouwenbeheer van de gemeente voor het in stand houden van de noodschool (gebouw C) aan de Galecopperdijk
1 voor maximaal 3 jaar, ingaande op de datum van het besluit. Voor de noodschool is in 1999 een tijdelijke bouwvergunning verleend waarvan de geldigheidstermijn inmiddels is verlopen. Het gebruik van de noodschool is echter nog langer nodig omdat nog niet voorzien is in een permanente uitbreiding van de scholencapaciteit. Binnen een termijn van maximaal 3 jaar zal de benodigde permanente uitbreiding worden gerealiseerd. Daarna wordt de noodschool verwijderd en zal de oorspronkelijke groenvoorziening terugkomen. De zienswijzen die tijdens de vrijstellingsprocedure zijn ingediend, zijn ongegrond verklaard. Gedeputeerde Staten van Utrecht heeft vervolgens een verklaring van geen bezwaar afgegeven. Dit heeft als basis gediend voor dit besluit. Het besluit wordt openbaar kenbaar gemaakt in de Molenkruier van 17 november. Tegen het besluit staan de gangbare bezwaar- en beroepsmogelijkheden open.

Tijdelijke bouwvergunning voor wooncabines (2004/14902) Het college heeft besloten een tijdelijke bouwvergunning te verlenen aan de Stichting Beschermde Woonvormen Utrecht (SBWU) voor het plaatsen van drie wooncabines op het perceel aan de Frederik van Eedenhove 10 t/m 22. SBWU Galecop is een beschermende woonvorm voor oudere bewoners met psychosociale beperkingen. De locatie kent in totaal zes woningen. In één van die woningen is in de nacht van 27 op 28 oktober brand uitgebroken. Door de brandschade is die woning onbewoonbaar geworden. Het zal waarschijnlijk twee tot drie maanden duren voordat de schade is hersteld. Tot die tijd kunnen de bewoners gebruik maken van de cabines, die in verband met de begeleidingsbehoefte van de bewoners in de directe nabijheid van de andere woningen worden geplaatst. Aan de tijdelijke vergunning is een termijn gekoppeld van maximaal 6 maanden. Zodra de geldigheidstermijn van de bouwvergunning is verstreken (3 mei 2005) moet het bouwwerk worden verwijderd. Het besluit is gepubliceerd in de Molenkruier. Tegen het besluit staan de gangbare bezwaar- en beroepsmogelijkheden open.

Vaststelling bouw- en sloopvergunningen (2004/15017) Het college heeft een lijst met de te verlenen bouw- en sloopvergunningen vastgesteld. Deze lijst verschijnt in principe volgende week woensdag als openbare bekendmaking in de Molenkruier

(*) Het presidium is een vertegenwoordiging uit de gemeenteraad, bestaande uit burgemeester, vijf raadsleden en de raadsgriffier. Het presidium doet een voorstel aan de gemeenteraad en de raadscommissies welke stukken op welke wijze behandeld worden in hun vergadering.

(Deze B&W-Belicht bevat waarschijnlijk niet de samenvattingen van álle openbare besluiten van de laatste collegevergadering. Ook staan in deze B&W-Belicht waarschijnlijk enkele samenvattingen van besluiten uit éérdere collegevergaderingen. De publicatie van een samenvatting in B&W-Belicht wordt namelijk regelmatig één of twee weken uitgesteld, omdat de gemeente eerst direct betrokkenen wil inlichten over het besluit. Daarmee wordt voorkomen dat direct betrokkenen via de pers worden geïnformeerd over besluiten die hen heel direct aangaan.)

Invoerdatum 12-11-2004