Provincie Limburg

Versterking Jeugdbeleid-Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek Dit is een gezamenlijk persbericht van de Provincie Limburg en de

gemeenten Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein

Bestuursakkoord legt samenwerking voor vier jaar vast

Gedeputeerde Odile Wolfs heeft samen met de wethouders Jeugdbeleid van de gemeenten in de regio Westelijke Mijnstreek een bestuursakkoord Jeugdbeleid-Jeugdzorg 2004-2007 gesloten. "Door het bekrachtigen van deze samenwerking met de vier gemeenten kunnen wij samen adequaat reageren op signalen van problemen bij kinderen en jongeren. Voorkomen is altijd beter dan genezen", aldus de gedeputeerde.

De afspraken in het Bestuursakkoord en Uitvoeringsprogramma Jeugdbeleid-Jeugdzorg Westelijke Mijnstreek versterken de algemene voorzieningen voor jeugdigen en het onderwijs. Tevens wordt hiermee een sluitende keten van jeugd(zorg)aanbod waarbij kinderen, jongeren en hun ouders centraal staan, gerealiseerd. Dit alles wordt bereikt door gerichte inzet van algemeen maatschappelijk werk, de jeugdwelzijnsstichtingen en het Bureau Jeugdzorg. Deze afspraken moeten ook bijdragen aan het terugdringen en beperken van jeugdcriminaliteit. Het bestuursakkoord is ondertekend door de wethouders Jeugdbeleid van de gemeenten Beek, Schinnen, Sittard-Geleen en Stein en gedeputeerde Odile Wolfs.

Uitvoeringsprogramma
De afspraken in het bestuursakkoord worden tweejaarlijks uitgewerkt in een uitvoerings-programma. Concrete acties voor 2005 zijn o.a. het tot stand komen en in stand houden van een sluitende zorgstructuur voor leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs. De signaalfunctie van de lokale voorzieningen zal verstrekt worden door de inzet van de algemene voorzieningen. Ook de inzet van Bureau Jeugdzorg zal onder voorwaarden verhoogd worden en zal op het gebied van consultatie en deskundigheidsbevordering aan eerste lijnsvoorzieningen, zoals het onderwijs en het algemeen maatschappelijk werk, worden geĂŻntensiveerd. De gemeente Sittard-Geleen neemt deel als experimentlocatie aan het Programma Gezinscoaching Limburg. De gemeente zal de resultaten van dit experiment overdragen naar de omliggende gemeenten. Om jeugdcriminaliteit te voorkomen en te bestrijden participeren alle gemeenten in de Westelijke Mijnstreek in het Jeugd Preventie Programma. Tevens start de gemeente Sittard-Geleen in een aantal wijken in de gemeente met het project Youth at Risk, dat gericht is op een wijkgerichte aanpak voor harde-kernjongeren. In de gemeente Stein start een school voor voortgezet onderwijs een pilot preventie en bestrijding van jeugdcriminaliteit op school.

Op 1 januari 2005 treedt de Wet op de jeugdzorg in werking. Gemeenten en Provincie hebben hierbij een gemeenschappelijk doel, namelijk het versterken van algemene voorzieningen voor jeugdigen. Daardoor kunnen jeugdigen en ouders in deze voorzieningen vroegtijdig worden opgevangen. Daarmee kan instroom in de jeugdzorg waarop een aanspraak bestaat, worden voorkomen. Afstemming en samenwerking tussen lokaal jeugdbeleid en jeugdzorg zijn van groot belang.

12-11-2004 11:24