Gemeente Heusden


College stemt in met beleidsplan integrale handhaving 2005-2008 11-11-2004
Het college van Heusden heeft de uitgangspunten van het integrale handhavingsbeleid voor de periode 2005-2008 vastgesteld en bepaald welke aanpak zij daarbij wil hanteren. Wetten en regels zijn er om nageleefd te worden. De gemeente heeft de taak hierop te letten en om op te treden als ze worden overtreden. Met andere woorden: om te handhaven. De gemeente zal vooral letten op de veiligheid, gezondheid, natuur en milieu en financieel-economische schade in de leefomgeving. Binnen deze themas worden keuzes gemaakt in de aanpak. Het college zal dit plan op 25 november voorleggen aan de commissie Algemene en Bestuurlijke Zaken. Op 21 december neemt de gemeenteraad een besluit hierover.

Het beleidsplan omvat de ruimtelijke regelgeving van de Woningwet, de Wet op de Ruimtelijke Ordening, de Wet Milieubeheer, de Wet op de Openluchtrecreatie en de Algemene Plaatselijke Verordening. Veiligheid is binnen het plan het belangrijkste aspect. Bovendien zijn de uitkomsten van het klanttevredenheidsonderzoek 2001 en bekende kleine ergernissen van inwoners meegewogen bij het opstellen van het plan. Er is dus ook bekeken welke themas belangrijk zijn voor de inwoners. Het college wil menskracht inzetten op de onderwerpen die het meest belangrijk zijn, bijvoorbeeld omdat de veiligheid in het geding is of de schade aan natuur- en milieu groot kan zijn. Zo worden de zwaardere risicovolle bedrijven weer jaarlijks bezocht. Daar staat tegenover dat andere aspecten, bijvoorbeeld een schutting die 10 cm te hoog is, een lagere prioriteit krijgen. Er wordt vooral geïnvesteerd in de themas die een hoge prioriteit hebben zoals brandveiligheid van horeca en openbare gebouwen, milieuvergunningen voor risicovolle bedrijven, bouwvergunningen, woonwagenzaken, buitengebied, strijdigheid bestemmingsplannen, afval (zwerfafval en dumpingen), illegale bouw, grote evenementen, illegaal grondgebruik, grote evenementen, illegale bouw en excessen op alle fronten. Met betrekking tot themas met een lagere prioriteit (bijvoorbeeld vergunningsvrije bouwwerken en milieumeldingen) worden minder ambitieuze doelstellingen nagestreefd. Op deze themas wordt minder geïnvesteerd.

Een greep uit de doelstellingen die in het beleidsplan zijn opgenomen:
* Categorie 4 bedrijven, BRZO-inrichtingen (extra risico), vuurwerkopslagplaatsen en LPG-stations worden jaarlijks bezocht.
* Categorie 4 bedrijven, BRZO-inrichtingen, LPG-stations en vuurwerkopslagplaatsen leven 100% de kernvoorschriften na zoals die door het openbaar ministerie zijn bepaald.
* Ieder jaar vinden twee handhavingsestafettes plaats in het buitengebied. Hierbij wordt met name strijdig gebruik, overtredingen milieuvoorschriften en nieuwe illegale bouw geconstateerd. Tevens wordt gelet op illegale bewoning. Per jaar wordt de helft van het buitengebied bestreken. De komende vier jaar wordt nadrukkelijk gelet op nieuwe gebruiksdoeleinden van vrijkomende agrarische bebouwing. Verder wordt gelet op illegale bouw. Met name constateringen op het vlak van strijdig gebruik van vrijkomende agrarische bebouwing worden juridisch aangepakt.