Algemene Onderwijsbond

Algemene Onderwijsbond biedt onderwijspersoneel discussieplatform via http://forum.aob.nl

Internetforum over Tolerantie en extremisme in het onderwijs

Utrecht, 12 november 2004.

Naar aanleiding van de aanslagen op scholen en de verharding van de maatschappelijke discussie over vrijheid van meningsuiting, fundamentalisme, terrorisme, en tolerantie opent de Algemene Onderwijsbond een internetforum voor onderwijspersoneel. Doel van dit forum is dat onderwijscollega s hun meningen en gevoelen kunnen delen, vragen kunnen stellen aan collega s en leren van elkaars aanpak om deze problematiek in de klas te behandelen.

In de klas komen alle maatschappelijke stromingen, religieuze richtingen, politieke overtuigingen en bevolkingsgroepen bij elkaar. Ook na bijvoorbeeld de aanslagen in New York en Madrid, de oorlogen in Afghanistan en Irak en de moord op Pim Fortuijn ontstonden in klassen heftige discussies en liepen de emoties soms hoog op. Groot verschil met die situaties is dat scholen nu ook (potentiële) doelwitten zijn. Bovendien lijkt de discussie zich te verharden en doen politici en andere publieke figuren harde uitspraken over wij en zij . Het onderwijspersoneel wil aan deze discussie niet voorbijgaan. Ze kán er ook niet aan voorbij gaan, want wat zich in de maatschappij afspeelt komt ook binnen de schoolmuren terecht. Maar de vraag voor velen is wel hoe zij hier aandacht aan kunnen geven. Een abstracte verhandeling over tolerantie en verworven vrijheden gaat aan veel leerlingen voorbij, zeker nu zij persoonlijk betrokken raken bij de discussie.

Bovendien wordt praten over veiligheid en tolerantie heel anders nu scholen - en daarmee personeelsleden, leerlingen en ouders - letterlijk getroffen worden door aanslagen. Docenten zijn net als iedereen: sommigen zijn bang, anderen zijn boos, weer anderen worden onzeker. Ook zij zijn op zoek naar antwoorden. Het verschil is echter dat zij niet alleen hun eigen vragen moeten beantwoorden, maar ook die van de leerlingen. Ook moeten ze hun leerlingen begeleiden in het innemen van een standpunt en hen voorbereiden op een plek in deze, veranderende maatschappij. Niemand heeft de waarheid in pacht, maar door met elkaar te praten kunnen we begrip voor elkaar leren opbrengen en van elkaar leren. Daarom willen we een concreet middel bieden aan onderwijspersoneel om hierover met elkaar van gedachten te kunnen wisselen. Een internetforum lijkt ons daarvoor een goed middel. Aldus Liesbeth Verheggen, dagelijks bestuurder Algemene Onderwijsbond.