Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD)

Meer regie en vernieuwing gewenst bij ontwikkeling woonboulevards 12-11-2004

Woonboulevards huisvesten ruim 1/3 deel van het totale winkelaanbod in de wonenbranche. De economische wind in de rug en de âcocooning-trendâ hebben in de jaren tachtig en negentig gezorgd voor een stevige ontwikkeling van meubelconcentraties en woonboulevards. Woonboulevards bleken en blijken een succesformule, want het voorziet in een behoefte. De succesformule in combinatie met de beleidsmogelijkheden leidt als niet wordt opgelet tot onbalans. De deregulering die de Nota Ruimte beoogt zal dit effect versterken.. Als op regionaal niveau geen duidelijke visie bestaat met betrekking tot gewenste ontwikkelingen, dan zal toelating van de bestaande uitbreidings- en nieuwbouwplannen leiden tot leegstand en functiewijziging op bestaande locaties. Dit blijkt uit het onderzoek âWoonboulevards, huidige positie en toekomstperspectiefâ van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) in samenwerking met de Centrale Branchevereniging Wonen (CBW) en Vereniging Meubelboulevards Nederland (MBN). Het onderzoek is uitgevoerd door advies- en ingenieursbureau DHV uit Amersfoort. Het rapport is vandaag door de heer R. van der Weerd (directeur van CBW) overhandigd aan de heer J. ten Hoopen (CDA-Tweede Kamerlid) tijdens de themabijeenkomst âDynamische Winkelplanningâ¦.een zegen voor de consument?â. De bijeenkomst is georganiseerd door de Nederlandse Raad van Winkelcentra (NRW) in samenwerking met het HBD.

Gratis volledige download >>> pdf

Tij keren
Initiatieven voor de ontwikkeling van woonboulevards zijn verschoven van retailers (ondernemers in meubelen en woninginrichting) naar partijen in de vastgoedontwikkeling. Het accent is komen te liggen bij het realiseren van nieuwe winkelmeters volgens een vast stramien. Doordat ook een regionale regie op basis van een gedragen detailhandelsvisie en regionale afspraken ontbraken is gaandeweg een verdichting van woonboulevards en wonenaanbod ontstaan met een tekort aan maatwerk qua omvang (afstemming op marktmogelijkheden) en concept (onderscheidend vermogen).
Om het tij te keren moet een aantal ontwikkelingen in gang worden gezet. Deels vanuit de sector zelf: er zal een herstructurering plaats moeten vinden en er is meer vernieuwing in het aanbod van producten en diensten nodig. Deels vanuit de beleidsmakers. Zo moet bij de ontwikkeling van nieuwe initiatieven gekeken worden naar de aanwezigheid van voldoende regionale marktmogelijkheden. Het opstellen van een regionale visie en de verkenning van investeringsbereidheid en eventuele verhuisbereidheid van ondernemers zijn hierbij onmisbaar. Er moet sprake zijn van een sterke regiefunctie binnen regionale samenwerkingsverbanden en op provinciaal niveau. Op deze wijze kan de ontwikkelingsdrang vanuit projectontwikkelaars , en vaak ook gemeenten beheersbaar gemaakt worden. Dit zodanig dat een evenwicht ontstaat tussen vraag en aanbod en dat recht wordt gedaan aan de herstructurering en kwaliteitsverbetering van het regionale wonenaanbod.

Deze en meer conclusies en aanbevelingen staan in âWoonboulevards, huidige positie en toekomstperspectiefâ. Dit rapport is verkrijgbaar via de Infodesk van het HBD, telefoon (070)338 56 66, e-mail: bestel@hbd.nl en kost ⬠15,- excl. BTW en administratiekosten. Ook vindt u het rapport als gratis download op www.hbd.nl.