Gemeente Utrecht

Gemeenteraad stelt begroting 2005 vast

Extra geld naar scholen, jeugdgezondheidszorg en cultuur

De Utrechtse gemeenteraad heeft gisteren even na middernacht de programmabegroting voor 2005 vastgesteld. Tijdens het slotdebat werd door de raad extra geld uitgetrokken om het achterstallig onderhoud bij scholen in te lopen. De raad stelde eveneens extra geld beschikbaar om de jeugdgezondheidszorg voor 0- 4 jarigen overeind te houden. Een viertal culturele instellingen kan eveneens rekenen op extra geld. Alle fracties stonden in hun bijdragen stil bij de implicaties van de moord op Theo van Gogh en riepen op tot verdraagzaamheid.

Extra geld naar schoolgebouwen
In een lange reeks van jaren is een achterstand opgebouwd in het onderhoud aan de schoolgebouwen in de stad. Op het budget voor onderwijshuisvesting bestaat een incidenteel tekort van EUR 9 miljoen. De raad was unaniem van mening dat goede onderwijshuisvesting een basisvoorwaarde is voor goed onderwijs in de stad en dat uitstel van onderhoud niet langer verantwoord is. Schoolbesturen luidden de afgelopen weken al de noodklok over dit onderwerp. De raad stelde bijna EUR 9 miljoen beschikbaar voor dit doel. De dekking van dit bedrag wordt gevonden door de zogenaamde 'meevaller BRU' en door het rijk teruggedraaide bezuinigingen in te zetten. Het daartoe strekkende amendement werd met algemene stemmen aangenomen.

Jeugdgezondheidszorg blijft overeind
Door het college van burgemeester en wethouders was een bezuiniging voorgesteld op de gezondheidszorg voor 0 - 4 jarigen van EUR 324.000. De raad onderkende het risico van het te laat signaleren van ontwikkelings- en groeistoornissen met alle gevolgen van dien en draaide de bezuiniging terug. De dekking van dit bedrag wordt gevonden door een onderbesteding van de beschikbare budgetten op het gebied van milieu en duurzaamheid in te zetten. Het amendement over dit onderwerp werd met 25 stemmen vóór en 19 stemmen tegen aangenomen. Tegen stemden de fracties van Leefbaar Utrecht (14) en VVD (5).

Extra geld voor culturele instellingen

* Theatergezelschap STUT kan rekenen op twee maal EUR 100.000 extra voor de jaren 2005 en 2006. De raad oordeelde dat dit gezelschap een zichtbare bijdrage levert aan de sociale cohesie in de aandachtswijken en een belangrijke rol speelt in het bij elkaar brengen van verschillende bevolkingsgroepen. Omdat er discussie ontstond over de dekking van deze gelden, zegde wethouder Gispen toe nog met een dekkingsvoorstel te komen voor de twee maal EUR 100.000. Hierop werd het ingediende amendement over dit onderwerp ingetrokken.
* De programmering van popcentrum Ekko wordt als vernieuwend en experimenteel gezien; het centrum draait goed en het programma spreekt jongeren aan. De raad stelde door aanname van een amendement de jaarlijkse subsidie voor Ekko op EUR 175.000 voor de jaren 2005 en 2006. De dekking van het extra geld wordt gevonden door te korten op de Stadsschouwburg, het Muziekcentrum Vredenburg en het Centraal Museum (de grote drie). Het amendement werd met 26 stemmen vóór en 18 tegen aangenomen. Leefbaar Utrecht (14) en CDA (4) stemden tegen.
* Voor theatergroep STOUT, een gezelschap dat voor vele scholieren toegankelijk en laagdrempelig is en educatief theater brengt, stelde de raad een subsidiebedrag vast van EUR 76.000 voor de jaren 2005 en 2006, gelijk aan het bedrag dat ze in voorgaande jaren kregen. Het amendement hierover werd met 41 stemmen vóór en 2 tegen aangenomen. De fractie van Burger en Gemeenschap stemde tegen.


* In het amendement 'groeiscenario SLAU' verhoogde de raad de subsidie aan deze stichting met
* EUR 10.000 tot een bedrag van EUR 41.000. SLAU heeft zich de laatste decennia ontwikkeld tot een literatuurcentrum van groot belang, aldus de raad. De extra subsidie wordt gedekt door een verlaging van de budgetten van de 'grote drie'. Het amendement werd met 41 stemmen vóór en 3 tegen aanvaard. De SP stemde tegen. Overige moties en amendementen
In totaal werden er door de fracties 27 amendementen en 30 moties ingebracht. Een aantal daarvan werd in de loop van het debat weer ingetrokken, veelal vanwege het feit dat het college een toezegging deed.

Naast de hierboven genoemde, werden de volgende amendementen aangenomen:
* Meevallers in de begroting worden ingezet om achterstallig onderhoud te plegen aan de kapitaalgoederen van de stad (bruggen, wegen, groen, sportvoorzieningen, etc.).
* Voor het museum van Speelklok tot Pierement wordt EUR 55.000 gereserveerd voor de verbouwing, mede vanwege een te organiseren bijzondere tentoonstelling.
* Het NISBO (participatie en integratie van allochtone ouderen) krijgt eenmalig EUR 5.000.
* In Lunetten wordt door ongeveer 200 adressen openbare ruimte gebruikt voor tuinuitbreiding; dit is illegaal. Het college was van plan een en ander te legaliseren. De raad was het hier in grote meerderheid niet mee eens en stelde geld beschikbaar om de oorspronkelijke eigendoms- en gebruiksverhoudingen van deze tuinen te herstellen. De raad nam voorts een zestal moties aan:

* Aan de leegstand van het gebouw aan de Oudenoord (voormalig gebouw van Sociale Zaken) moet gauw een einde komen; de gemeente derft hiermee een fors bedrag aan huuropbrengsten.
* Het college wordt verzocht voldoende financiering te bewerkstelligen voor het wijkontwikkelings-programma in Overvecht.
* Bij het Bestuur Regio Utrecht moet erop worden aangedrongen dat in de omliggende gemeenten 30 procent sociale woningbouw wordt gerealiseerd.
* Het college wordt verzocht de huidige 'lobbystructuur' door te lichten op effectiviteit en efficiency. Uit de begroting blijkt dat daarvoor EUR 1,5 miljoen wordt uitgegeven. De raad vraagt zich af of er gebundeld kan worden en of een gemeentelijk 'evenementenbureau' kan worden gecreëerd.
* De raad wenst dat het college snel invulling geeft aan een onderdeel uit het collegewerkprogramma dat handelt over het beter faciliteren van allerlei stedelijke activiteiten, zoals de Piekenkermis, het Bluesfestival, het Smartlappenfestival, de Smaak van Utrecht, de Parade, de Vrijmarkt e.d.
* De raad nam tenslotte met een kleine meerderheid van 24 stemmen vóór en 20 tegen een motie aan om een experiment te starten met het medegebruik van de HOV baan Parkwijk door bedieningsverkeer voor het winkelcentrum Parkwijk. Hiermee moet de overlast in een smalle woonstraat tot een einde worden gebracht. Wethouder Van den Bergh protesteerde hevig tegen het aannemen van deze motie. Zij zegde toe op korte termijn met een betere oplossing te kunnen komen. De raad nam de motie niettemin aan. Leefbaar Utrecht (14) en PvdA (6) stemden tegen. Aan het eind van de vergadering stelde de gemeenteraad de Programmabegroting 2005 vast. Vóór stemden de fracties van Leefbaar Utrecht, PvdA, VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Tegen stemden de fractie van GroenLinks, die een tegenbegroting hadden ingediend, en de fracties van de SP en Burger en Gemeenschap.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer A. Smits, griffier, telefoon (030) 286 16 16, e-mail: Griffie.Gemeenteraad@utrecht.nl of met de fractievoorzitters (zie voor telefoonnummers www.utrecht.nl/gemeenteraad).

Utrecht, 12 november 2004

Met vriendelijke groet,

Marlies Trooster
secretaresse
Griffie Gemeenteraad Utrecht
kamer 1.07
tel: 030-2861069
fax: 030-2861518
m.trooster@utrecht.nl