Socialistische Partij

SP introduceert Open Source - software in de Raad

Tot de vaste regels van het politieke spel in de gemeenteraad hoort dat partijen aangeven hoe ze nieuwe wensen willen betalen ("dekken" heet dat). Ook de SP is overtuigd van de noodzaak om tot een sluitende begroting te komen â trouwens, anders wordt die begroting niet goedgekeurd door de Provincie.

De SP heeft bij het dekkingsverhaal een nieuw element geïntroduceerd, de Open Source - software. Dit naar aanleiding van eerdere research van de Haarlemse SP-afdeling op dit gebied, waarvoor dank. Ook de Eindhovense SP heeft er trouwens enige onderzoekstijd aan gespendeerd.

"Open Source" is een verzamelnaam voor drie zaken. Eerstens iets wat eigenlijk "Open Standaard" zou moeten heten. De gemeenten spreken onder elkaar af dat ze allemaal volgens dezelfde vaste standaarden gaan werken, waardoor het voor automatiseerders van buiten de kleine vaste groep leveranciers op dit gebied mogelijk wordt "in te breken".

Ten tweede gaat het om toepassingssoftware, met name Internetsoftware en kantoorautomatisering. Gemeentes kunnen bijv. van Microsoft-Office 97 op Open Office overgaan.

Ten derde gaat het om het besturingssysteem. Het publieke operatingsystem Linux bijv. maakt steeds meer school als vervanging van Microsoft Windows of HP/Unix, en Linux distributies zijn veelal gratis te downloaden (veel distributies zoals SUSE en Red Hat zijn overigens niet gratis). De gemeente München heeft bijv. besloten op al zijn 14000 PC's Linux te installeren, en Parijs overweegt dit voorbeeld te volgen. Bij verschillende Nederlandse gemeentes is onderzoek gedaan. Als je de resultaten met de (zeer natte) vinger naar Eindhoven probeert te vertalen, komt je erop uit dat het over een paar jaar mogelijk moet zijn om ergens rond een miljoen per jaar te bezuinigen.

Aan alle drie de onderdelen zitten de nodige haken en ogen. Licensiecontracten moeten aflopen, voor hele specifieke software als het GBA (de burgerlijke stand) bestaan geen alternatieven, en voor een, waarschijnlijk nog lange, periode zullen diverse operating systems naast elkaar moeten kunnen werken. Voordelen kunnen dus slechts geleidelijk aan, over een periode van jaren, opgebouwd worden.

Desalniettemin is het politiek zeer aantrekkelijk om hier mee te doen. De SP vindt dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen, en welke schouders op deze aarde zijn sterker dan die van Bill Gates van Microsoft?

Uiteraard waren de nieuwe ontwikkelingen ook in het ambtelijk apparaat niet onopgemerkt gebleven. Er werd al geëxperimenteerd. Nieuw is echter, en dat is de verdienste van de SP-motie, dat aan dit geëxperimenteer een politieke taakstelling verbonden is. Daar was het College nogal huiverig voor, want dan zou het erop afgerekend kunnen worden en de daadkracht van dit College, en van de ermee verbonden partijen, is niet groot. De SP hield het dan ook rustig in zijn motie en eiste "slechts", dat het College in het voorjaar 2005 met een Plan van Aanpak zou komen, waarin in het begrotingsjaar 2008 een voordeel van een half miljoen per jaar gerealiseerd moest worden. Ook wethouder Pastoor (die wethouder Claassen verving, die om familieredenen afwezig was), vond de motie, in deze vorm geformuleerd, een alleszins verantwoord verhaal.

Desalniettemin werd de motie maar met krappe en vreemde meerderheid aangenomen. Voor waren, naast de SP, de PvdA, de VVD, de Stadspartij, de VVD-dissident Verhaegh (alle oppositiepartijen) en van de Collegepartijen Groen Links en Leefbaar-eenling Van Dijck. Tegen waren CDA, D66, het Ouderen Appel en Leefbaar Eindhoven minus Van Dijck. Blijkbaar is het vertrouwen in het eigen College ook bij deze partijen, die het ondersteunen, niet al te groot.

Zie ook De text van de aangenomen motie