Nivel


E. van der Schee, D.M.J. Delnoij, Voor zorg naar het buitenland: veel mensen willen het, weinigen doen het , NIVEL, 2004, 6 pag. Weinig mensen gaan voor gezondheidszorg naar het buitenland

12 november 2004

Een klein percentage van de Nederlanders gaat voor medische zorg naar het buitenland, bijvoorbeeld om wachtlijsten te omzeilen. Uit een enquete onder de leden van het Consumentenpanel Gezondheidszorg bleek dat in het afgelopen jaar slechts 14 van de 947 geënqueteerden zorg in het buitenland kregen. Dat aantal zou vermoedelijk hoger zijn als meer mensen die keus zouden krijgen. Op de vraag: 'Bent u bereid voor medische zorg naar het buitenland te reizen als u daar sneller of beter behandeld kunt worden?' antwoordt de helft van de ondervraagden 'ja', ruim 35% antwoordt 'misschien'. Van de mensen die die keus kregen ging tweederde inderdaad naar in het buitenland.
Het Consumentenpanel Gezondheidszorg is een project van het NIVEL dat wordt gefinancierd door het ministerie van VWS. Het bestaat uit circa 1500 huishoudens. Deze huishoudens vormen qua leeftijd en geslacht een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking. De consumentenpanelleden krijgen twee tot vier keer per jaar een vragenlijst voorgelegd over actuele en beleidsrelevante themas en over hun mening over en ervaringen met gezondheid en gezondheidszorg.

Zie ook


* Bovengenoemde NIVEL factsheet
* Het NIVEL onderzoeksprogramma Vraaggestuurde zorg
* Informatie op de NIVEL site over het Consumenten Panel Gezondheidszorg

* NIVEL rapporten bestellen

Laatste update door: Thea Visser, op 12 november 2004

NIVEL, Postbus 1568, 3500BN Utrecht, Tel. 030 2729700, Fax. 030 2729 729, email: nivel@nivel.nl

[s?Home NIVEL.Kortjes.Bijna niemand gaat voor gezondheidszorg naar het b]