Gemeente Rotterdam

Nr. 47
12 november 2004

Weekbericht van 15 t/m 21 november 2004

Wethouder Bolsius naar Sjanghai
Wethouder Lucas Bolsius (Sociale zaken, Wijken en Buitenruimte) brengt samen met een delegatie van de dienst Gemeentewerken van 14 tot en met 19 november een bezoek aan Sjanghai. Het bezoek vindt plaats op uitnodiging van het Sjanghai Tunnel Engineering & Rail Transit Design and Research Institute (STEDI), waarmee Gemeentewerken sinds 1984 een intensieve relatie onderhoudt. Dit bezoek vindt plaats in het feestelijke kader van 25 jaar zusterstedelijke betrekkingen. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Karín Fraai, tel. 010 - 417 21 61)

Wethouder Van Sluis naar Zuid Amerika
Wethouder Wim van Sluis (Haven, Economie, Werkgelegenheid en Milieu) brengt van 15 t/m 19 november 2004 een bezoek aan Santiago de Chile en Buenos Aires. Samen met een vertegenwoordiging van het Rotterdamse havenbedrijfsleven werkt wethouder Van Sluis een marktgericht programma af op het terrein van containers, fruit en non-ferro metalen. (Voor meer informatie: Communicatie stadhuis, Dirk-Jan de Vink tel. 010 - 417 94 28 of 06 - 53 32 82 31)

Burgemeester Opstelten opent en wethouder Van den Anker spreekt op seminar Tsjechische steden Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op maandag 15 november om 9.30 uur in de Burgerzaal van het stadhuis een seminar voor Tsjechische steden. Het seminar staat in teken van het "lokaal bestuur en de Europese Unie'' en wordt georganiseerd door de Tsjechische ambassade, het Tsjechisch centrum en de gemeente Rotterdam. Wethouder Marianne van den Anker (Volksgezondheid en Veiligheid) spreekt o.m. over de rol van het lokale bestuur bij de integratie van minderheden. Onderwerpen over samenwerking binnen de uitgebreide EU en de Structurenfondsen komen ook aan de orde. (Voor meer informatie: Externe Betrekkingen Bestuursdienst, Arnoud Nuijt, tel. 010 - 417 29 53)

Wethouder Geluk bezoekt basisschool Babylon
Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) bezoekt op dinsdag 16 november om 11.00 uur de openbare basisschool Babylon aan de Van Speijkstraat 109. Leonard spreekt daar onder meer over de veiligheidssituatie in de wijk. Ook is hij te gast bij het educatief centrum Wenk, waar over opvoedingsondersteuning wordt gesproken. Het wijkbezoek is van 11.00 tot 12.00 uur. (Voor meer informatie: Communicatie bestuursdienst, Guido van Riet, tel. 010 - 417 23 17)

Wethouder Geluk geeft aftrap voor 'DSO op pad'
Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) geeft woensdag 17 november om 10.00 uur de aftrap voor 'DSO op pad!'. Honderd medewerkers van de Dienst Stedelijk Onderwijs komen die dag achter hun bureau vandaan voor een kortdurende stage van een halve of hele dag. Ze bezoeken instellingen die het Rotterdamse onderwijs- en jeugdbeleid uitvoeren. Leonard gaat naar de openbare basisschool De Kameleon, Fazantstraat 105-107 in Charlois , waar een medewerker van de DSO die dag stage loopt. Doel van de stages is beter wederzijds contact en begrip voor de praktijk. Uit onderzoek blijkt dat scholen en instellingen meer contacten in de eigen omgeving met DSO op prijs stellen. (Voor meer informatie: Dienst Stedelijk Onderwijs, Lida Sies, tel. 010 - 891 44 51)

Wethouder Van den Anker bezoekt deelgemeente Feijenoord Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) bezoekt op woensdag 17 november vanaf 14.30 uur de deelgemeente Feijenoord aan de Riederlaan 200. Dit doet zij om nader kennis te maken van de veiligheidsaanpak in de wijk Feijenoord. Om 14.30 uur presenteert deelgemeente voorzitter Wim Straasheijm, 'Feijenoord, in zoom en focus'. Daarna wordt er in de wijken Hillesluis en Bloemhof een wandeling gemaakt langs diverse veiligheidsprojecten. In wijkgebouw Kamelia aan de Putsebocht 89 gaat Marianne met een aantal bewoners in discussie over verschillende veiligheidsthema's. Het programma is 16.45 uur afgelopen. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Ingeborg Hoogveld, tel. 010 - 417 26 52 of 06 - 22 50 32 91)

Wethouder Geluk opent interreligieus reisbureau
Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) opent op woensdag 17 november om 17.00 uur een interreligieus reisbureau op Internet. De opening vindt plaats in de Islamitische Universiteit Rotterdam aan de Bergsingel 135. Bij dit reisbureau kunnen bezoekers informatie krijgen welke kerken, moskeeën, synagogen en hindoetempels zij in Rotterdam kunnen bezoeken. De site biedt de mogelijkheid om meteen een bezoekje te 'boeken'. Het is een initiatief van de werkgroep Veelkleurige Religies. (Voor meer informatie: Katholiek Centrum voor Welzijnsbehartiging, Conny van den Broek, tel. 010 - 411 60 85)

Wethouder Van den Anker spreekt op congres Veiligheid: tussen Ideaal & Illusie Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) spreekt op donderdag 18 november om 13.00 uur op het congres Veiligheid: tussen Ideaal & Illusie dat gehouden wordt in Hogeschool INHOLLAND aan de Posthumalaan 90. Het congres staat in teken van de veiligheid in de algemene zin van het woord. Het veiligheidsvraagstuk is door allerlei maatschappelijke ontwikkelingen continu in beweging en dat biedt aanknopingspunten voor verdere beschouwing. Marianne zal spreken over Rotterdam als case study. (Voor meer informatie: Communicatie Bestuursdienst, Ingeborg Hoogveld, tel. 010 - 417 26 52 of 06 - 22 50 32 91)

Wethouder Geluk in debat met kinderen
Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) gaat donderdag 18 november in debat met kinderen in de burgerzaal van het stadhuis. Hij spreekt tussen 15.30 en 16.30 uur met jeugdambassadeurs van scholen uit Rotterdam over kinderrechten en actuele thema's. De bijeenkomst vindt plaats in het kader van de maand van de kinderrechten. (Voor meer informatie: Willemijn Dupuis tel. 0174 - -44 01 92 of 06 - 41 42 66 00)

Burgemeester Opstelten opent nieuwe opvang voor zwerfkatten Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op donderdag 18 november om 17.00 uur aan de Anthonetta Kuijlstraat 81 de nieuwe opvang voor zwerfkatten. De Stichting Zwerfkatten Rotterdam zorgt dat de zwerfkattenpopulatie beheersbaar blijft, in het belang van de gezondheid van mensen en dieren. De katten worden gevangen en behandeld tegen vlooien, luizen, wormen, oormijt, gecastreerd/gesteriliseerd en ge-eartipt (om opnieuw vangen te voorkomen). Hierna worden de katten tijdelijk opgevangen in de centrale zwerfopvang om aan te sterken. Vervolgens worden de katten teruggezet op de plek waar zij weggehaald zijn. Op deze manier blijft een groep zwerfkatten op een plek ergens in de stad onder controle en stabiel. (Voor meer informatie: Stichting Zwerkkatten, Ineke Jochims, tel. 010 - 522 15 28)

Wethouder Geluk opent Rotterdamsch Lyceum
Wethouder Leonard Geluk opent vrijdag 19 november om 12.00 uur het Rotterdamsch Lyceum aan de Pieter de Hoochweg 222. Deze mavo/havo/vwo-school zetelt in een monumentaal pand uit 1900, maar is het afgelopen jaar verbouwd tot een modern, open leercentrum. Leerlingen kunnen sinds kort kiezen voor een kunst- en cultuurvariant, die aansluit op vestigingen van het Hofpleintheater, de Willem de Kooningacademie en de Hogeschool voor Muziek en Dans, die in dezelfde buurt staan of binnenkort worden geopend. (Voor meer informatie: Communicatie bestuursdienst, Guido van Riet, tel. 010 - 417 23 17)

Wethouders Van den Anker en Geluk praten met jongeren over veiligheid Wethouder Marianne van den Anker (Veiligheid en Volksgezondheid) en wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) vrijdag 19 november met jongeren over veiligheid. Ze vragen vanaf 15.15 uur eerst aan jeugd op straat hoe ze de veiligheid in hun buurt ervaren (locatie Persoonsdam). Daarna vindt er in De Koepel, Persoonshaven 906, een Lagerhuisdebat plaats tussen beide wethouders en jongeren. Ze discussiëren aan de hand van stellingen, zoals 'Er zijn veel te weinig hangplekken in Rotterdam'. (Voor meer informatie: Communicatie Programmabureau Veilig, Richard Anderiesse, tel. 010 - 417 91 96)

Burgemeester Opstelten opent rijksmonument Wyt-drukkerij Burgemeester mr. Ivo Opstelten opent op vrijdag 19 november om 16.30 uur het rijksmonument de (voormalige) Wyt-drukkerij aan de Pieter de Hoochweg 111, dat inmiddels gerestaureerd is. Het pand, ontworpen door architect W. Kromhout, doet intussen dienst als bedrijvenpand en is in opdracht van Stadsherstel Historisch Rotterdam gerestaureerd. (Voor meer informatie: Stadsherstel Historisch Rotterdam, dhr. M.C. Bulthuis, tel. 010 - 240 09 99)

Burgemeester Opstelten verwelkomt Vereniging van Onderzoeksjournalisten Burgemeester mr. Ivo Opstelten verwelkomt tijdens een receptie op vrijdag 19 november om 17.00 uur de deelnemers van de Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ). De receptie wordt gehouden in de Burgerzaal van het stadhuis. De VVOJ deelnemers uit Nederland en België volgen in restaurant Engels een tweedaagse conferentie dat in het teken staat van verschillende onderzoeksmethoden en technieken. Er worden ook trainingen gegeven die gericht zijn op 'computer assisted reporting and research' (CAR). (Voor meer informatie: voorzitter Ver. van Onderzoeksjournalisten, Marjan Agerbeek, tel. 06 - 55 11 48 29)

Wethouder Bolsius treedt op als 'talkshow-host' bij Rotterdamse Buurtbemiddelingsdag Wethouder Lucas Bolsius (Sociale zaken, Wijken en Buitenruimte) treedt op vrijdag 19 november op als 'talkshow-host' bij de derde Rotterdamse Buurtbemiddelingsdag in het Theater Zuidplein aan het Zuidplein 60-64. De avond begint om 17.00 uur. In Rotterdam zijn 120 vrijwilligers in 21 wijken actief als buurtbemiddelaar. Zij richten zich op herstel van communicatie en op (het ontwikkelen van) de kracht van mensen om zelf hun burenconflict op te lossen onder het Rotterdamse motto: 'Voor en door de buurt'. Het thema dat tijdens de bijeenkomst centraal staat is 'Buurtbemiddeling in de etalage', waarbij de effecten van buurtbemiddeling in beeld worden gebracht. (Voor meer informatie: Stuurgroep Buurtbemiddeling Rotterdam, Arthur van Thiel, tel. 010 - 265 27 37)

Wethouder Geluk spreker tijdens kennisfestival Culture Meeting Program Wethouder Leonard Geluk (Onderwijs en Integratie) is vrijdag 19 november om 17.00 uur spreker tijdens het kennisfestival Culture Meeting Program op het sport- en evenemententerrein Lloyd Multiplein. Leonard houdt een inleiding over opvoeding en onderwijs in Rotterdam. Het festival is van vrijdag tot en met zondag en is een trefpunt van culturen. Er vinden lezingen, workshops, trainingen, tentoonstellingen, optredens en minibeurzen plaats. (Voor meer informatie: Stichting Maatschappelijke Vooruitgang Allochtonen, tel. 010 - 425 25 96)

Wethouder Bolsius aanwezig bij publieksdebat 010-Actueel Wethouder Lucas Bolsius (Sociale zaken, Wijken en Buitenruimte) neemt op zaterdag 20 november vanaf 13.30 uur deel aan het publieksdebat 010-Actueel, doe er wat an' van Stichting Het Portaal en Stichting Democratisch Steunpunt Rotterdam (SDSR)/Stichting LOKAAL Rotterdam. Het debat vindt plaats in de centrale hal van de Bibliotheek Rotterdam, Hoogstraat 110 te Rotterdam. Het is één van de zes publieksdebatten rond het thema 'Waarden en Normen' die in oktober/november 2004 in Nederland plaats vinden. In Rotterdam gaat het debat over de onderwerpen 'Waarden en normen en gedrag', 'Schoon, heel, veilig' en 'Respect en vrijheid'. (Voor meer informatie: Stichting Democratisch Steunpunt Rotterdam, Karen Verstege, tel. 010 - 478 88 33)

noot voor de redactie/