Ministerie van Buitenlandse Zaken

PersberichtMinisterie van Buitenlandse Zaken

12 november 2004

MINBZ: Ministers Bot enVan Ardenne naar Grote Meren Conferentie

Regeringsleiders van de landen in de Grote Merenregio komen volgende week voor het eerst bijeen tijdens de Eerste Top van de internationale conferentie over vrede, veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling in de grote meren regio. Tijdens de Top die wordt gehouden op 19 en 20 november in Dar es Salaam zal een Verklaring worden aangenomen met afspraken over vrede, veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling. De Top zal worden bijgewoond door Minister Bot van Buitenlandse Zaken als EU-voorzitter en door Minister Van Ardenne voor Ontwikkelingssamenwerking als co-voorzitter van de Group of Friends van de Grote Meren.

Dit is een uitgelezen kans voor de elf leden van de conferentie om, met steun van de Afrikaanse Unie en de Verenigde Naties en de Group of Friends, vrede en veiligheid in de regio van de Grote Meren een stap verder te brengen, vinden beide bewindslieden. Nederland is hier als EU-voorzitter en als co-voorzitter van de Group of Friends, waarin de donorlanden - en organisaties verenigd zijn, nauw betrokken.

De Conferentie is georganiseerd rond vier thema's: vrede en veiligheid; democratie en goed bestuur; economische ontwikkeling en regionale integratie; humanitaire en sociale ontwikkeling.

Tijdens de Top in Dar es Salaam zal een Verklaring worden overeengekomen, waarmee de elf deelnemende landen zich committeren aan principes die de basis vormen voor actieplannen en protocollen gericht op vrede, veiligheid, stabiliteit en ontwikkeling in de regio.

Voorafgaand aan de Top vindt een ministeriële bijeenkomst plaats op 16 en 17 november. Op 18 november komt de Group of Friends bijeen om te spreken over de ondersteunende rol van donoren in deze conferentie en in het bijzonder in de uitvoering van de Dar es Salaam Verklaring en de voorbereiding voor de Tweede Top in Nairobi. Minister Van Ardenne zit samen met haar Canadese collega deze bijeenkomst voor.

Het plan voor een Grote Merenconferentie bestaat al jaren. Al ver voor de ondertekening van het vredesakkoord van Lusaka (1999) heeft de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties opgeroepen tot de organisatie van een conferentie onder leiding van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie.

Recentelijk hebben de regionale leiders aanzienlijke stappen gezet om te komen tot verbetering van de relaties. De landen hebben concrete afspraken gemaakt over het respecteren van elkaars grenzen, herstel van diplomatieke betrekkingen en samenwerking om de grensoverstijgende illegale wapenhandel en handel in grondstoffen tegen te gaan. Zaken die vredesprocessen in de regio lange tijd hebben ondermijnd en voeding hebben gegeven aan voortdurende strijd en chaos.

De recente toenadering is door de Europese Unie en de Group of Friends van harte ondersteund als een eerste stap op weg naar duurzame vrede en stabiliteit. De toenadering moet echter wel worden voortgezet en concreter gemaakt. Daarvoor is van de staatshoofden niet alleen commitment vereist, maar bovenal moed om daadwerkelijk verder te komen en de vrede te bestendigen. De Nederlandse regering en de Europese Unie staan klaar om de landen in de regio te ondersteunen op de weg naar vrede en veiligheid. Deze bereidheid zal alleen maar toenemen wanneer de landen onderling voorwaarden scheppen voor duurzame vrede, stabiliteit en ontwikkeling.