Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Persbericht

Amsterdam, 12 november 2004

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Geheime uitnodiging

Buurtjongens zwaaien politieagent uit

De jongens uit de Chassébuurt organiseren op zaterdag 13 november 19-21 uur in La Rainbow een afscheidsfeest voor buurtregisseur Don de Jong. De buurtregisseur heeft drie jaar gewerkt in de Chassébuurt, zag de straatjongens hier opgroeien, heeft hun overlastgevende geschiedenis meegemaakt en volgde hoe zij zich nestelden in jongerencentrum La Rainbow. De Jong is onlangs verplaatst naar het August Allebéplein. Het feest is voor de politieagent een verrassing, hij wordt gelokt onder het mom van een suikerfeest. De organisatie gebeurt in samenwerking met moskee Aya Sofya en buurtbewoners. Stadsdeelwethouder Henk Boes (Welzijn) en buurtbewoners spreken de buurtregisseur toe en de jongeren hebben een videofilm voor hem gemaakt. Er is Marokkaanse muziek en eten.

Informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Bouwen aan Burgerschap

Honderdenvijftig gezinnen die geïsoleerd staan in de samenleving de kans op sociale participatie. De vrouwen uit de Chassébuurt krijgen een aanbod aan cursussen, schuldhulpverlening, taalbeheersing en opvoedingsondersteuning. Doel van het aanbod is dat zij toegerust raken op een baan. De hulp is niet vrijblijvend; wie weigert, krijgt te maken met een korting op haar uitkering, zo is de inzet van het stadsdeel. Dit plan Bouwen aan Burgerschap is een initiatief van stadsdeelwethouder Henk Boes (Welzijn). De Europese Unie, Gemeente Amsterdam en Stadsdeel De Baarsjes leggen samen 10.000 euro per gezin op tafel, waarvan het Europees Sociaal Fonds (ESF) de helft betaalt. Zodra het Europese geld binnen is, beginnen de activiteiten.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Autodate werkt; tien extra parkeerplaatsen erbij

Het Dagelijks Bestuur ziet alle aanleiding om het aantal parkeerplaatsen voor autodate zowat te verdubbelen van elf naar ruim twintig. De autodatebedrijven verhuren auto's aan abonnementhouders. laatsen te bieden. Eén van de drie autodatebedrijven heeft ruim tweehonderd actieve abonnementhouders voor acht auto's en het aantal abonnementhouders stijgt verder. Onderzoek van de Dienst Stadstoezicht wijst uit dat in Amsterdam voor elke autodateauto drie autobezitters hun parkeervergunning inleveren. Een eigen evaluatie toont aan dat in De Baarsjes autodate bijdraagt aan een verlaagde parkeerdruk, want één parkeerplaats voor autodate levert twee parkeerplaatsen op voor parkeermeters.

Informatie: Manuel Monkau, 020-5892728, 06-22555547

Uitnodiging

Hannah Belliot opent Meldpunt Zorg & Overlast De Baarsjes

Op donderdag 18 november wordt het Meldpunt Zorg & Overlast van stadsdeel De Baarsjes, aan het Mercatorplein 49 officieel in gebruik genomen. De openingshandeling wordt verricht door mevrouw Hannah Belliot, wethouder Zorg van Amsterdam en Henk Boes, stadsdeelwethouder welzijn. Het Meldpunt Zorg & Overlast is gevestigd in de nieuwe 'Mercatorpost'. Zie bijgevoegd persbericht. Informatie: Manuel Monkau, 020-5892728, 06-22555547

Agenda

* 12 november 17.00 uur, opening etalage-expositie Marja van Putten, slagerij Witte de Withstraat 2-4, vier etalages in de Witte Ruijter 91
* 16 november 9.30 uur Debat met schrijfster/columnist Nahed Selim over de vrouw in de islam. Organisatie: Bibliotheek Mercatorplein
* 18 november 16.30 uur opening Meldpunt zorg & Overlast met Hannah Belliot, Mercatorplein 49
* 25 november sloopfeest RIVA terrein. Organisatie: Aya Sofya. Sloop gebeurt in de wintermaanden.
* 26 november thema-avond 'Wat te doen na de Van Gogh-moord' in de Hudsonhof. Organisatie: Kantara, informatie: Bert de Ruiter, 06-21573384
* 2 december officiële opening Joop Westerweelschool
* 6, 8 en/of 9 december informatieavonden voor bewoners Entree- en Admiralenblok. Organisatie: Ymere
* 5 januari 17-19.30 uur Nieuwjaarsreceptie; uitreiking Ymere-Baarsjesbeurs Talentvolle jongere
* 14 januari wethouder Ahmed Aboutaleb bezoekt De Baarsjes (huis van de taal en voorschool)

Nadere informatie: Joke Padmos, 06-2054175 , j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl

Bijlage bij Nieuwsbrief 'Uit het DB', 9 november 2004

Persbericht

Amsterdam, 12 november 2004

Hannah Belliot opent Meldpunt Zorg & Overlast De Baarsjes

Op donderdag 18 november wordt het Meldpunt Zorg & Overlast van stadsdeel De Baarsjes, aan het Mercatorplein 49 officieel in gebruik genomen. De openingshandeling wordt verricht door mevrouw Hannah Belliot, wethouder Zorg van Amsterdam en Henk Boes, stadsdeelwethouder welzijn.

Het Meldpunt Zorg & Overlast is gevestigd in de nieuwe 'Mercatorpost'. Naast het Meldpunt krijgen ook de buurtconciërge en het opbouwwerk van Stichting Dock op dit adres een onderkomen. De politie en de dienst Stadstoezicht komen ernaast op nummer 51. Beide locaties zijn de afgelopen maanden ingrijpend verbouwd om ruimte te kunnen bieden aan al deze functies. Doordat ze dicht bij elkaar zitten, kunnen de verschillende gebruikers optimaal samenwerken.

Bij het Meldpunt Zorg & Overlast kunnen bewoners en instanties, telefonisch of aan een balie, terecht voor informatie en advies met betrekking tot (buren)overlast en zorg voor mensen in de omgeving. Als het nodig is kan het meldpunt een beroep doen op medewerkers van verschillende hulpverleningsinstanties, zoals de GG&GD, de Thuiszorg, Mentrum, De Jellinek en Raster Maatschappelijke Dienstverlening.