Lijst Pim Fortuyn


Jihad-zenders uit de lucht

Den Haag, 12/11/2004 - De ogen moeten worden geopend voor haat, die mogelijk via Arabische tv-zenders ons land binnenkomt. Een motie van de LPF-Kamerlid Van As kreeg tijdens het Kamerdebat over terrorisme en de moord op Theo van Gogh - steun van vrijwel de voltallige Kamer om haatzaaien en jihad-oproepen door Arabische zenders die in Nederland via satelliet of kabel ontvangen worden kunnen, te onderzoeken en te weren uit Nederland.

Van As: Ik wijs op de Libanese zender Al Manar, die recentelijk een uitzendlicentie heeft gekregen. Volgens het Commissariaat voor de Media was het aanzetten tot haat van deze zender als zodanig niet verboden volgens de Mediawet. Voor de duidelijkheid: we hebben het hier over een zender die banden heeft met Hezbollah. Een zender die in Frankrijk is veroordeeld wegens antisemitisme en het oproepen tot haat en daarvoor van de Franse satellieten is gehaald.

Reeds in 2003 werden Kamervragen over deze zender gesteld. In de beantwoording stelde de minister (BuZa) destijds dat deze problematiek het effectiefst kan worden aangepakt in het kader van dialoog in EU-verband.

Op aandringen bij de ministers van Justitie en Vreemdelingenzaken en Integratie, om te komen tot maatregelen tegen racistische tv-uitzendingen, antwoordden deze dat preventief ingrijpen onmogelijk is binnen het kader van artikel 7 van de Grondwet. Het ontbrekende gevoel van urgentie toen moet volgens de Lijst Pim Fortuyn plaats maken voor actie.

De volledige tekstbijdrage betreffende het debat op 11/12 november over de moord op Van Gogh en extremisme leest u hier.