Socialistische Partij

Steun voor SP-motie: kies eurocommissarissen democratischer

28-10-2004 * Naar aanleiding van het 'gehannes' over de aanstelling van een nieuwe ploeg commissarissen binnen de Europese Unie, heeft de SP in de Tweede Kamer een klein succes geboekt. Een grote parlementaire meerderheid stemde vandaag voor de motie Van Bommel-Herben, waarin de regering werd opgeroepen om zich op korte termijn binnen de Europese Raad in te spannen voor een herziening van het systeem van voordracht van eurocommissarissen.

Met uitzondering van de kleine christelijke partijen en de groep Lazrak spraken alle partijen in de Tweede Kamer zich uit voor een systeem van voordracht waarbij het afwijzen van individuele kandidaten mogelijk moet worden.

Eind oktober zag Barroso, de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, zich door de opstelling van het Europees Parlement gedwongen om zijn commissievoordracht voor de aanstelling van een nieuwe ploeg eurocommissarissen in te trekken. De reden daarvoor was de brede weerstand binnen het Europese parlement tegen de voordracht van de Italiaan Buttiglione voor de post van commissaris van justitie en emancipatiezaken. Buttiglione, een katholieke conservatief, had zich in het verleden meermaals negatief uitgelaten over homoseksuelen en de positie van de vrouw binnen de samenleving.