GGD Friesland



1 november 2004

Animo Actie Tegengif blijft stijgen

4500 Friese scholieren uit 218 klassen willen niet roken.

Leeuwarden, 1 november 2004 - Steeds meer eerste en tweede klassers in het voortgezet onderwijs willen niet roken. Het aantal scholieren dat de uitdaging om een half jaar niet te roken aanneemt, is hoger dan ooit. Dat blijkt uit de inschrijvingen voor de klassikale niet-rokenwedstrijd Actie Tegengif. Deze wedstrijd is maandag 1 november officieel van start gegaan bij de Openbare Scholengemeenschap Hengelo. In de provincie Fryslân hebben zich ongeveer 4500 leerlingen uit 218 eerste en tweede klassen aangemeld voor de klassikale niet-roken wedstrijd. In totaal doen 90.000 leerlingen in heel Nederland mee.

Het doel van Actie Tegengif is voorkomen dat jongeren beginnen met roken en het terugdringen van het aantal jongeren dat experimenteert met roken. Deelnemende klassen gaan de uitdaging aan een half jaar niet te roken. Klassen waarvan minimaal 90% van de leerlingen rookvrij blijft, maken kans op een grote prijs. Actie Tegengif wordt voor de zesde keer door STIVORO georganiseerd. In de provincie Fryslân meldden zich vorig jaar 205 klassen aan voor Actie Tegengif. De actie wordt in Fryslân georganiseerd door Verslavingszorg Noord Nederland en GGD Fryslân.

Actie Tegengif

Zoals bekend is roken een belangrijke oorzaak voor het ontstaan van kanker, hart- en vaatziekten en longziekten. De meeste rokers beginnen met roken tuss enhun12een14elevensjaar.Hoejongerzebeginnen, hoe groter de kansdatzeblijvenroken.Desocialegroepwaarin jongeren zich bevinden speelt voor hen een belangrijke rol bij de keuze om al of niet te beginnen met roken.EenonderzoekvanTNO Preventie en Gezondheid heeft aangetoond dat het percentage leerlingen dat begint met roken in de klassen die deelnemen aan Actie Tegengif, bijna driemaal zo laag is als in klassen die niet deelnamen! De Actie is aanvullend op de lessen die op school worden gegeven over roken, de gevolgen van roken en oefenen in het nee-zeggen tegen een sigaret. Ook het invoeren van een gedegen rookbeleid binnen de school wordt door Actie Tegengif gestimuleerd.

De wedstrijd

Maandag 1 november ondertekenden alle 90.000 deelnemende leerlingen het Actie Tegengifcontract. De wedstrijdperiode loopt tot 1 mei 2005. Klassen die een half jaar niet roken én een originele cartoontekst rond het thema 'niet roken' inzenden, dingen mee naar de Europese hoofdprijs: een weekend naar Italië met de hele klas! Daarnaast zijn in elke provincie twee provincieprijzen te winnen: een dag naar het attractiepark Six Flags met de klas (op zaterdag 11 juni 2005). Daar worden de 2 landelijke winnaars en de Europese winnaar bekendgemaakt.

Actie Tegengif is de Nederlandse versie van de Europese Smokefree Class Competition. Aan dit project doen naast Nederland ook België, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Groot-Brittannië, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Roemenië, Slowakije, Spanje, IJsland, en Zwitserland mee.

De actie wordt in Nederland gecoördineerd door STIVORO en wordt ten dele gefinancierd door de Europese Commissie.

Meer informatie

Voor meer informatie over Actie Tegengif in Fryslân kunt u contact opnemen met Bert Soenveld van GGD Fryslân (T. 058 - 2334334).

Voor algemene informatie over Actie Tegengif kunt u contact opnemen met: Trudy Prins, directeur van STIVORO, T. 070-312 04 10 of 06-54 62 74 77

Noortje Bouma, projectleider Jeugd van STIVORO, telefoon: 070-312 04 00

Kijk voor meer informatie ook op www.actietegengif.nl of www.stivoro.nl