GGD Friesland


11 november 2004

Kindermishandeling, mij een zorg!

De Rechten van het kind zijn op 20 november 1989 ondertekend door de Verenigde Naties. Maar wie is de advocaat van het kind dat mishandeld wordt? De praktijk wijst uit dat een kind dat mishandeld, verwaarloosd of misbruikt wordt, zichzelf bijna nooit meldt: niet bij bekenden, maar ook niet bij instanties. Dus ook niet het kleutertje Savanne, het slachtoffertje van kindermishandeling, waarover we een aantal weken uitgebreid konden lezen. En ook niet Sheila, het meisje uit Friesland dat enkele jaren geleden overleden is ten gevolge van kindermishandeling.

Gemiddeld sterft iedere week een kind ten gevolge van kindermishandeling.

Waarom meldt een kind dat mishandeld/ verwaarloosd/ misbruikt wordt zich niet zélf?

Enkele factoren die een rol kunnen spelen: angst voor de gevolgen als het de "dader" verraden zou, zwijgplicht opgelegd door de dader, schaamtegevoelens. Ook speelt loyaliteit naar de ouders (als die de daders zijn) een grote rol. Een kind dat mishandeld wordt zegt eigenlijk: haal mij niet weg bij mijn vader of moeder of straf mijn vader en moeder niet, maar help s.v.p. dat het weer leuk wordt thuis.

Wie is dan advocaat van dit kind en wie kan hem helpen?

Misschien de buurvrouw, de leerkracht die iets gesignaleerd heeft, de huisarts die dit gezin kent, de dominee enz.

In de cursussen en voorlichtingen die GGD Fryslân over dit onderwerp geeft, komt bijna altijd naar voren dat iemand die een vermoeden van kindermishandeling heeft vaak geen actie onderneemt. Mensen hebben het idee dat er eerst bewijzen moeten zijn van kindermishandeling. Ook speelt angst voor de gevolgen van bemoeienis bij kindermishandeling een grote rol. Een andere factor is dat men zich niet wil mengen in privé-aangelegenheden enz.

Wat zijn de gevolgen van kindermishandeling?

In ieder geval heeft bijna iedere volwassene die in zijn jeugd te maken heeft gehad met kindermishandeling, een negatief zelfbeeld en is vaak wantrouwig naar anderen.

Ook speelt angst en schuldgevoel een grote rol in het leven van deze volwassenen. Hoewel men slachtoffer is, voelt men zich toch vaak schuldig alsof men de mishandeling uitgelokt heeft.

En dan hebben we natuurlijk het trieste feit dat soms ook nog de slachtoffers later weer dader kunnen worden: zelf macht willen uitoefenen en het patroon van kindermishandeling kunnen voortzetten.

Wie kan kindermishandeling stoppen?

In hoeverre voelen we ons verantwoordelijk en durven we onze nek uit te steken? Gelukkig zijn er instanties waar we om advies kunnen vragen wanneer we een vermoeden van kindermishandeling hebben en dit willen bespreken. Eén van deze instanties is het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling. We kunnen echter het stoppen van kindermishandeling niet uitsluitend aan de instánties overlaten. Het voorkómen en stoppen van kindermishandeling begint bij ons door ons als burger verantwoordelijk te voelen. En daarna te kijken hoe we het beste kunnen handelen als we een vermoeden van kindermishandeling hebben.

GGD Fryslân houdt zich bezig met preventie van
gezondheidsproblematiek. Hieronder valt ook psychosociale problematiek: o.a. opvoedingsondersteuning, pesten, weerbaarheid en kindermishandeling.

GGD Fryslân geeft o.a. voorlichtingen en cursussen over het onderwerp kindermishandeling.

De doelgroepen kunnen sterk variëren, bijvoorbeeld leerkrachten, leidsters kinderdagverblijven, verpleegkundigen, studenten van diverse opleidingen enz.

Kindermishandeling: mij een Zorg! Kindermishandeling: een zorg van mij!

De komende week besteedt de radio en televisie in het kader van de themaweek "Kindermishandeling" uitgebreid aandacht aan het thema kindermishandeling. De afsluiting van deze themaweek is 20 november. Het is dan 15 jaar geleden dat de Verenigde Naties het verdrag van "De Rechten van het kind" ondertekend hebben. Het programmaoverzicht van radio en t.v. en andere informatie kunt u lezen op de website www.geheimgeweld.nl

Voor verdere vragen en informatie kunt u zich wenden tot Gerda Kalsbeek, communicatieadviseur GGD Fryslân. T. 06 215 50 103