Gemeente Dordrecht


---

Korte termijn maatregelen maken kruispunt veiliger

Vincent Brinkhof
Half juni is naar aanleiding van een ernstig ongeval een petitie ingediend waarin aandacht wordt gevraagd voor de situatie op het kruispunt Blekersdijk, Singel, Dubbeldamseweg. De gemeente heeft toen besloten op korte termijn een aantal maatregelen te nemen die de voorrangssituatie verduidelijken en uiteindelijk een oplossing op te nemen in het verkeersplan 19e eeuwse Schil. De oplossing voor de korte termijn is inmiddels bedacht. Naar verwachting worden de maatregelen nog dit jaar uitgevoerd.

De korte termijn oplossing

* De bestaande voorrangsborden worden vervangen door stopborden en de haaietanden worden vervangen door een stopstreep. Zo wordt duidelijk dat verkeer van de Blekersdijk en Dubbeldamseweg verplicht is om te stoppen, zelfs wanneer geen verkeer op de Singel rijdt.

* De voorrangssituatie wordt voorlopig behouden, omdat de ongevalregistratie uitwijst dat de voormalige situatie met gelijkwaardige aansluitingen meer ongevallen tot gevolg had. Bovendien kan het wederom aanpassen van de voorrangssituatie tot verwarring leiden bij de weggebruiker.

* Op de Blekersdijk en Dubbeldamseweg worden markeringen aangebracht, die de plaats van voertuigen op de weg benadrukken (zogenaamde verkeersdruppels).

* Op de Singel worden vluchtheuvels neergelegd ter hoogte van het kruispunt. De beschikbare rijbaanbreedte wordt daardoor teruggebracht en daarmee wordt de snelheid van het autoverkeer verlaagd. Tevens kunnen voetgangers een tussenstop maken bij het oversteken. De vluchtheuvels worden voorzien van opvallende gele zuiltjes met een bord dat de plaats van verkeer op de weg aangeeft. Ook wordt de voetganger naar de vluchtheuvel geleid door een markering op de weg.

Bewoners en belanghebbenden in de omgeving van het kruispunt zijn met een brief geïnformeerd over de korte termijn maatregelen. De uiteindelijke oplossing in het verkeersplan 19e eeuwse Schil vraagt langere tijd. Deze week zijn de basismaatregelen van het verkeersplan vrijgegeven voor inspraak. Pas na de inspraak kan het verkeersplan verder uitgewerkt worden.

Bijlage: Situatieschets aanpassing kruising
Singel/Blekersdijk/Dubbeldamseweg.jpg
Situatieschets aanpassing kruising
Singel/Blekersdijk/Dubbeldamseweg.jpg