Partij van de Arbeid


Den Haag, 12 november 2004


Vragen van het lid Koenders (PvdA) aan de minister van Buitenlandse Zaken


omtrent een visumverlening aan de heer Kangai in het kader van zijn bezoek aan de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly in Den Haag tussen 20 en 25 november 2004


(PvdA tegen bezoek ex-minister Zimbabwe aan Nederland)


1. Is het juist dat de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly wordt geopend door Prins Willem Alexander terwijl nota bene de heer Kumbirai Kangai, oud-minister van Landbouw van Zimbabwe, in die hoedanigheid verantwoordelijk voor landonteigeningen en mensenrechtenschendingen en voorkomend op de sanctielijst van de Europese Unie, hierbij aanwezig zal zijn?


2. Wat is exact de officiële titel waarop Dhr. Kangai naar Nederland reist? Heeft dit een rol gespeeld in uw beslissing een visum aan hem toe te kennen in het kader van zijn bezoek aan de Joint Parliamentary Assembly? Is daarbij tevens betrokken dat Dhr. Kangai lid is van het Politbureau van de ZANU-PF?


3. Is de Raad van Ministers van Buitenlandse Zaken van de EU over deze visumverlening geïnformeerd, zoals vereist is? Heeft deze hiermee ingestemd?


4. Is voorafgaand aan het besluit om een visum te verlenen aan Dhr. Kangai contact opgenomen met de Europese parlementariërs die bij de Assembly aanwezig zullen zijn met betrekking tot de wenselijkheid of morele aanvaardbaarheid van zijn aanwezigheid? Zo ja, wat waren de wederzijdse argumenten?


5. Acht u het juridisch en politiek mogelijk om het visum alsnog in te trekken?


6. Is het waar dat Dhr. Kangai recentelijk ook is geweerd bij een EU-ACP bijeenkomst in Brussel? Zo ja, in hoeverre bent u van mening dat deze doorslepende kwestie een structurele oplossing behoeft?


7. Op welke wijze wordt internationaal-rechtelijk verdedigd dat een visum aan de heer Kangai is verleend? Hoe verhoudt zich dit met de zwaarwegende politieke doelstellingen van het sanctiebeleid ten aanzien van Zimbabwe?


8. Kunt u deze vragen per ommegaande beantwoorden in verband met het feit dat de ACP-EU Joint Parliamentary Assembly op 20 november 2004 aanvangt?