Groene Hart Ziekenhuis pioniert met HP-systeem gebaseerd op de 64-bit Intel® Itanium® 2 processor

Een van de eerste ziekenhuizen in Europa die de Intel® Itanium® 2 processor inzet in een bedrijfskritische omgeving

UTRECHT, 12 november '04 - Het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda heeft een belangrijke stap genomen met de ingebruikname van nieuwe servers van HP, gebaseerd op de Intel® Itanium® 2 processor. Het is een van de eerste ziekenhuizen in Europa die deze processor inzet voor bedrijfskritische toepassingen.

De nood om de exploitatiekosten verder omlaag te brengen en nieuwe wettelijke eisen in de ziekenhuiszorg, deden het GHZ uitkijken naar een nieuw systeem.

Ziekenhuizen worden geconfronteerd met allerlei nieuwe wettelijke eisen die veelal niet in praktijk zijn te brengen met een oudere ICT-infrastructuur. Om hierop voorbereid te zijn, wilde het ziekenhuis tegen lage kosten een betrouwbaar, goed beveiligd, flexibel en toekomstbestendig systeem implementeren. Alleen HP bleek in staat te zijn om een complete configuratie te leveren, die aan alle eisen van het ziekenhuis voldeed. Deze configuratie bestaat uit een cluster van HP servers met Intel® Itanium® 2 processors, dat draait onder Windows Server 2003.

"Met het nieuwe back-office systeem kunnen we tegemoet komen aan de urgentie in het primaire zorgproces: de dokter heeft geen tijd om te wachten en alle benodigde informatie moet direct beschikbaar zijn. Dat is dankzij het nieuwe systeem nu het geval. Niet alleen doordat we onze informatieprocessen nu hebben kunnen stroomlijnen, maar ook omdat het systeem foutbestendig is. Zelfs het printsysteem is dubbel uitgevoerd zodat te allen tijd een print gemaakt kan worden", zegt Alex Haage, Manager Automatisering van het Groene Hart Ziekenhuis. "Zeker zo belangrijk is dat we met het HP-systeem uitstekend zijn voorbereid op de veranderingen waar we als ziekenhuis mee te maken hebben, zoals consolidatie en ketenintegratie."

Ziekenhuizen zullen in de toekomst steeds marktgerichter moeten werken, bijvoorbeeld in onderhandelingen met verzekeraars over het nut en de kosten van behandelmethoden. Omdat de nieuwe ICT-infrastructuur gebaseerd is op open standaarden kan het Groene Hart Ziekenhuis informatie probleemloos ontsluiten voor verzekeraars, de overheid en andere instellingen in de gezondheidszorg, wat aansluit bij de adaptive enterprise-visie van HP. In deze visie geeft HP nauwkeurig aan wat een ziekenhuis, of iedere willekeurige organisatie die voor de primaire processen afhankelijk is van ICT, nodig heeft om een betere concurrentiepositie te krijgen.

"Applicatie- en storage-consolidatie zijn de bekende toverwoorden", zegt Haage. "Voorheen moesten we bijvoorbeeld bij een storing 22 minuten wachten voordat het systeem was overgeschakeld op onze back-up, nu nog maar 6 seconden. Dit betekent dat de eindgebruikers in feite niks merken van een storing en gewoon kunnen doorwerken. Er hoeft dus geen enkele afspraak verschoven te worden. Dit bespaart ons heel veel tijd aan administratieve rompslomp en gemiste arbeidsproductiviteit. Met name het feit dat de processors dankzij het ontwerp van de servers bij een storing toch kunnen doordraaien was een belangrijk argument in de keuze voor HP."

Na een grondige test van een half jaar is het systeem nu twee weken in productie en heeft in die tijd zelfs geen enkele foutmelding gegeven. Wat verder bijzonder opvalt in de dagelijkse praktijk is dat het systeem ook uitstekend te beheren is. Ook kan het ziekenhuis nu veel grondiger testen zonder de gebruikers te hinderen.

De introductie van het nieuwe Itanium-Windowsplatform betaalt zich in klinkende munt terug voor het GHZ. "De aanschafkosten zijn een factor vijf lager dan voorheen en de exploitatiekosten voor beheer, uitbreiden of aanpassen van het systeem liggen ook aanzienlijk lager dan we gewend waren. Het Windows-platform is in combinatie met de Itanium-processor duidelijk een sneller, betaalbaar én betrouwbaar alternatief geworden voor systemen die jaren geleden nog vele malen duurder waren", verklaart Haage. Het nieuwe systeem is flexibel, gestandaardiseerd en modulair opgebouwd. Dankzij het geclusterde ontwerp van de servers kunnen de processors bij dreigende overbelasting makkelijk uitgebreid worden. Ook wanneer van overheidswege nieuwe regelingen geïntegreerd moeten worden of ingespeeld moet worden op onverwachte ontwikkelingen in de zorgwerking, kan dat zonder ook maar één systeem stil te leggen.

"Gezondheidszorg is een sector waar een robuuste en betrouwbare IT-infrastructuur essentieel is voor patiëntenzorg van hoge kwaliteit en voor het efficiënt afhandelen van de dagelijkse werkzaamheden", zegt Tom Garrison, Director of Enterprise Marketing van Intel EMEA. "Met het in gebruik nemen van de Itanium 2-systemen zal het Groene Hart Ziekenhuis niet alleen kunnen profiteren van uitstekende prestaties, maar heeft het nu ook de beschikking over een rendabel en schaalbaar systeem dat voorbereid is op toekomstige ontwikkelingen in de gezondheidszorg."

Over Intel
Intel is 's werelds grootste chipfabrikant en een vooraanstaand producent van personal computer-, netwerk- en communicatieproducten. Meer informatie over Intel is te vinden op: http://www.intel.com/pressroom/.

Over HP
HP is wereldwijd leverancier van technologische oplossingen voor consumenten, bedrijven en instellingen. Het HP aanbod omvat producten en diensten voor een totale IT infrastructuur, personal computing en imaging en printing oplossingen. Over de laatste 4 kwartalen eindigend op 31 juli 2004, behaalde HP wereldwijd een omzet van $78,4 miljard. Meer informatie over HP is te vinden op http://www.hp.nl.

Contactpersonen voor
de redactie:

HP, Jos Baltes
030 222 33 44
jos.baltes@hp.com

of
Intel Benelux
Kristof Sehmke,
32 (0)3 450 08 11, kristof.sehmke@intel.com

of
H&K/MCS
Perlita Fränkel
023 562 82 08
perlitaf@monogram.nl