Provincie Overijssel

Anderhalf miljoen extra voor wonen, zorg en welzijn

De provincie trekt vanaf volgend jaar 1,5 miljoen euro extra uit om ouderen, mensen met een handicap en cliënten in de geestelijke gezondheidszorg langer zelfstandig te laten wonen.

Het geld is bestemd voor voldoende aangepaste woningen, voldoende zorg en voldoende welzijnsdiensten voor ouderen en zorgbehoevenden. "We maken nu al afspraken met gemeenten dat ze in hun woonplannen aandacht besteden aan woningen voor bijzondere doelgroepen", aldus gedeputeerde Gert Ranter (Zorg en Participatie).

Daarnaast wil de provincie via een aantal subsidieregelingen bevorderen dat mensen die extra zorg of hulp nodig hebben zelfstandig kunnen blijven wonen, bijvoorbeeld door de ontwikkeling van woonzorgcomplexen (EUR 250.000,-) of de toepassing van zogeheten domotica (slimme technische aanpassingen) in zorgwoningen (EUR 450.000,-). Voor de ontwikkeling van gemeentelijke woonzorgwelzijnsloketten is 150.000 euro beschikbaar.

Informele zorg

Ook de extra ondersteuning van mantelzorgers en vrijwilligers maakt het mogelijk dat mensen die zorg nodig hebben langer thuis kunnen wonen. De provincie Overijssel hecht veel waarde aan de zogeheten informele zorg. Informele zorg is alle zorg die niet beroepsmatig wordt verleend, maar door familie of vrienden (mantelzorg), vrijwilligers of zelfzorg.

Ranter voorziet dat de komende jaren steeds vaker een beroep wordt gedaan op informele zorg. Hij licht toe: "Steeds meer ouderen en mensen die zorg nodig hebben willen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Daarom willen we zowel de mantelzorgers als vrijwilligers die zorg verlenen extra ondersteunen. Dit past in onze plannen voor de versterking van de keten wonen, zorg en welzijn."

Extra bijdrage

Het Platform Mantelzorg Overijssel kan volgend jaar dan ook rekenen op een extra bijdrage van EUR 100.000,- voor de belangenbehartiging van mantelzorgers. Eenzelfde bedrag trekt de provincie uit voor de ondersteuning van zorgverleners door steunpunten mantelzorg/informele zorg, zo maakte Gert Ranter vandaag bekend tijdens een bijeenkomst van Mediant over preventieve ondersteuning van mantelzorgers in Enschede.

Met deze acties geven Gedeputeerde Staten uitvoering aan de motie van Provinciale Staten voor de versterking van de keten wonen, zorg en welzijn en mantelzorg in het bijzonder.

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel