Ingezonden persbericht


PERSBERICHT- 12 november 2004

Oproep tot zelfonderzoek binnen orthodoxe kerken en gemeenten

Driebergen - De Evangelische Alliantie heeft het initiatief genomen om evangelische en gereformeerde kerken en gemeenten op te roepen tot zelfonderzoek, bezinning en gebed. Zestien leidinggevenden uit kerken en organisaties vragen de plaatselijke gemeenten om a.s. zondag 14 november in de kerkdiensten aandacht te besteden aan de verslechterende situatie tussen moslims en niet-moslims in Nederland. Zaterdag verschijnen advertenties in de drie christelijke dagbladen die in de achterban breed gelezen worden (Reformatorisch Dagblad, Nederland Dagblad en Friesch Dagblad). De plaatselijke kerken worden opgeroepen om zich te bezinnen op de bestaande situatie, zich af te vragen wat hun eigen rol en aandeel kan zijn geweest in het ontstaan van deze situatie en de schuld daaraan naar God en elkaar uit te spreken. Ook wordt opgeroepen om concrete stappen te nemen om in eigen omgeving te komen tot meer en betere ontmoetingen met islamitische buurt- en stadsgenoten.

De oproep wordt ondersteund door bij de Evangelische Alliantie aangesloten kerkgenootschappen en door lidorganisaties die in hun werk met moslims te maken hebben zoals de Stichting Gave, Evangelie & Moslims, de Stichting Youth for Christ en de Evangelische Omroep. Daarnaast gaat de oproep uit van de landelijke voorzitters van de Nederlands Gereformeerde Kerken, de Christelijke Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Bond en van de voorzitter van de laatst gehouden synode van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt.

De Evangelische Alliantie beschouwt deze actie als aansluitend bij initiatieven die deze week genomen zijn door de bisschoppenconferentie van de Rooms Katholieke Kerk en door de Raad van Kerken. Onderzocht wordt hoe vanuit deze initiatieven van de verschillende koepels gekomen kan worden tot een breed, nationaal initiatief. Het aanbod van ondersteunende materialen van de EA is te vinden op de website www.ea.nl. Hiertoe behoren gebedsonderwerpen, adviezen aan de lokale kerken, aandachtspunten voor het contact met moslims en een tweetal preekschetsen naar aanleiding van de actuele situatie.

EINDE PERSBERICHT

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Arnold van Heusden (directeur EA) tel. 06-45080754 of arnold@ea.nl. B.g.g. tel. 0343-513693, Bert Roor (Hoofd communicatie)


---- -- Samenleving?
Laat zien wat je waard bent
Nederland is opgeschrikt door brandstichting en vernie- lingen in moskeeën en kerken. We worden angstig en onzeker. Hoe nu samen verder? Is er nog wel sprake van een samenleving?
Oproep aan kerken en gemeenten
Wij zijn geschokt en erkennen ons falen. Als christelijke leidinggevenden roepen wij u daarom eensgezind op:
· Bid morgen in uw dienst voor de situatie in ons land.
· Belijd en erken uw tekort aan echte naastenliefde.
· Bezin u op uw bijdrage aan een hechte samenleving.
· Ontmoet moslims en leg persoonlijke contacten. Laat zien wat christelijke waarden waard zijn. Surf vandaag nog naar www.ea.nl voor:

· gebedsonderwerpen (ook voor projectie)

· adviezen voor lokale kerken

· aandachtspunten voor contact met moslims
· bezinningsmateriaal
Deze oproep gaat uit van:
Dr. E.A. de Boer, oud-voorzitter Generale Synode GKV; Joop Gankema, directeur Stichting Opwekking; Ds. J.A. Jansen, voorzitter Broederschap van Baptisten- gemeenten in Nederland; Edward de Kam, directeur Youth for Christ Nederland; Ds. G.D. Kamphuis, voorzitter Gerefomeerde Bond; Ds. P. Kos, voozitter Evangeli- sche Alliantie; Arnold van Heusden, directeur Evangelische Alliantie; Open Doors Nederland; Ds. A. Post, directeur CAMA Gemeenten Nederland; Ds. Cees Rentier, predikant-stafmedewerker Evangelie & Moslims; Ds. P. B. Sleebos, voorzitter Verenigde Pinkster- en Evangeliegemeenten; Ds. W. Smouter, preses Landelijke Vergadering NGK; Ds. A. Snijders, district-superintendent Kerk van de Nazarener; Ds. A. van der Veer, voorzitter Evangelische Omroep; Marco Vermin, directeur Stichting Gave; Ds. J. Westerink, preses Generale Synode CGK Coördinatie: Evangelische Alliantie. T: 0343-513693. E: info@ea.nl Help ons als ondertekenaars om de kosten van deze oproep te betalen. Stort een gift op giro 4402 t.n.v. EA - Driebergen o.v.v. OPROEP.


---- --
Samenleving?

Laat zien wat u waard bent.
Bid voor de maatschappelijke situatie.

Gebedsonderwerpen


. Verootmoediging. Belijd uw schuld voor Gods aangezicht wanneer u ervaart dat u als gemeente en gemeenteleden te zeer naar binnen gekeerd bent en te weinig in contact staat met andersdenkenden en andersgelovigen.
. Openheid. Bid dat God uw harten opent voor uw naaste en nieuwe deuren zal openen voor ontmoetingen en vriendschappelijke relaties met bijvoorbeeld moslims en asielzoekers.
. Onderscheidingsvermogen. Moslims en moslimgemeenschappen worden ook door sommige christenen gedemoniseerd. Bid dat de Heilige Geest de gave van onderscheiding in ruime mate zal geven om in deze situatie oprechtheid en bedrog, goed en kwaad, licht en duisternis zorgvuldig te onderscheiden.
. Vrede. Jezus spreekt de vredestichters zalig. Bid voor mensen die zich inzetten voor vrede en samenhang in de samenleving. Bid om moed en mogelijkheden om ook zelf zo'n vredestichter te zijn in uw omgeving.
. Opinieleiders. Bid dat christelijke opinieleiders, zoals de ministers en kamerleden van de christelijke partijen, een relevante en invloedrijke bijdrage zullen leveren aan het maatschappelijke en politieke debat. Bid om bescherming voor hen.
. Recht en veiligheid. Bid voor de ministers (Balkende, Donner, Remkes), burgemeesters en medewerkers van politie en justitie die verantwoordelijk zijn voor recht en veiligheid in onze dorpen en steden. Om wijsheid, bezonnenheid en moed.
. Daders. Bid dat de plegers van brandstichting en vernielingen tot inkeer zullen komen, doordat God hun harten aanraakt en door de invloed van mensen in hun omgeving. Bid dat Gods Geest mensen zal weerhouden van het kwade.
. Getroffenen kerken en moskeeën. Bid voor de voorgangers en gelovigen van de getroffen kerken en moskeeën. Dat zij de rust kunnen bewaren en niet voortijdig zullen oordelen, maar reageren met wijsheid en vergevingsgezindheid.
. Getroffen scholen. Bid voor de leerkrachten en leerlingen van de getroffen scholen. Dat zij bemoedigd zullen worden, ook door christenen en kerken in hun omgeving, zodat angst en onzekerheid worden weggenomen.
. Vrijheid van meningsuiting en godsdienstvrijheid. Bid dat wijzelf als christenen en onze medeburgers op een wijze en respectvolle manier leren omgaan met de vrijheid van meningsuiting en van godsdienst. Dat deze vrijheden geen vrijbrief zullen zijn om elkaar te krenken, maar om een waardevolle bijdrage te leveren aan het welzijn van de samenleving.
. Jongeren. Voor veel kinderen, tieners en jongeren is de maatschappelijke situatie verwarrend en bedreigend. Bid dat ze rust en vrede zullen vinden bij God en dat ouders, onderwijzers en jeugdleiders wijsheid krijgen om hun vragen te beantwoorden.
. Ruimte voor het Evangelie. Bid dat er in Nederland ruimte zal blijven om het Evangelie uit te dragen en te leven naar Gods Woord. Vraag de Here God of Hij ons innerlijk bereid wil maken om indien nodig hiervoor de prijs te betalen. Dank God hierbij voor het voorbeeld van broeders en zusters in tal van landen.

Deze gebedsoproep gaat uit van zestien leidinggevenden van gereformeerde en evangelische kerkgenootschappen en christelijke organisaties. Coördinatie: Evangelische Alliantie. E: info@ea.nl T: 0343-513693



Ingezonden persbericht