Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Concept-profielschets nieuwe burgemeester

BARENDRECHT (vrijdag 12 november) - Barendrecht zoekt per 1 juli 2005 een nieuwe burgemeester. In het kader van de benoeming van een nieuwe burgemeester heeft de gemeenteraad in oktober een speciale vertrouwenscommissie, met daarin afgevaardigden van de 6 fracties van de raad, benoemd. Daarnaast is een enquête uitgezet onder inwoners van de gemeente Barendrecht. Met behulp van de enquêteresultaten heeft de vertrouwenscommissie een concept-profielschets samengesteld met daarin de belangrijkste taken en rollen van het burgemeestersambt. De profielschets wordt maandag 22 november tijdens een extra openbare gemeenteraadsvergadering definitief vastgesteld. Dat gebeurt dan in samenspraak met de commissaris van de Koningin in Zuid-Holland, de heer Jan Franssen.

Van de 1.000 uitgezette enquêtes zijn er 356 teruggestuurd. Dit komt neer op een respons van 35%. Daarnaast hebben 138 personen de enquête via De Schakel ingevuld en 72 bewoners hebben via internet hun wensen ten aanzien van de nieuwe burgemeester kenbaar gemaakt. De vertrouwenscommissie is tevreden met deze hoge respons en bedankt de inwoners van Barendrecht hiervoor. Het resultaat van de enquête is door de vertrouwenscommissie gebruikt als advies bij het opstellen van de concept-profielschets. In de profielschets staat waaraan de nieuwe burgemeester naar de mening van de gemeenteraad moet voldoen. De enquêteresultaten en de concept-profielschets zijn vanaf maandag 15 november te vinden op www.barendrecht.nl.

Verbinder en coördinator
Volgens de concept-profielschets moet de nieuwe burgemeester (m/v) een verbinder en een coördinator zijn. Om de diverse taken en rollen goed te kunnen vervullen dient de nieuwe burgemeester te beschikken over goede vaardigheden op het gebied van mondelinge communicatie, coaching, daadkracht, omgevingsbewustzijn, oordeelsvorming en het uitdragen van visie. De burgemeester moet verder beschikken over aantoonbare kennis van en ervaring met het openbaar bestuur. Ook moet de burgemeester beschikken over aantoonbare kennis van het beleidsterrein Veiligheid en bereid zijn minimaal zes jaar in de gemeente Barendrecht te werken. Verder moet de nieuwe burgemeester terughoudend zijn in het aanvaarden van nevenfuncties. Het aanvaarden van nevenfuncties moet voorgelegd worden aan de raad. Bovenal moet de prioriteit liggen bij het burgemeesterschap. Daarnaast wordt van de burgemeester verlangd dat hij zeker in het eerste jaar activiteiten onderneemt om de Barendrechtse bevolking te leren kennen.

In de concept-profielschets staat verder dat de nieuwe burgemeester is als eerste burger van Barendrecht het boegbeeld van de gemeente. Hij bezit een warme persoonlijkheid en toont belangstelling voor alle Barendrechters. Zijn optreden is open en hij is voor iedereen aanspreekbaar, zonder daarbij aan gezag en respect in te boeten. Met zijn verbindend vermogen levert hij een belangrijke bijdrage aan de cohesie binnen de gemeente Barendrecht. Daarnaast is de burgemeester in staat om bij tegengestelde belangen boven partijen te staan en op adequate wijze de discussie in goede banen te leiden, daarbij het algemeen belang niet uit het oog verliezend. De volledige concept-profielschets staat 15 november op www.barendrecht.nl.

Procedure
Op 22 november wordt de profielschets definitief vastgesteld. Daarna start de sollicitatieprocedure. Begin 2005 vinden de eerste gesprekken met sollicitanten plaats waarbij de vertrouwenscommissie belast is met het voeren van deze gesprekken. Naar verwachting wordt in april of mei de naam van de nieuwe burgemeester bekend gemaakt. Op 1 juli 2005 wordt de nieuwe burgemeester officieel geïnstalleerd.

Gekozen burgemeester
Momenteel is er veel te doen over de invoering van een gekozen burgemeester. Er is een wijziging van zowel de Grondwet als de Gemeentewet in gang gezet om de Kroonbenoeming te vervangen voor een direct gekozen burgemeester. Het tweede kabinet-Balkenende wil in 2006 overstappen op een rechtstreeks door de bevolking gekozen burgemeester. Aangezien de nieuwe burgemeester in Barendrecht in 2005 start, gaat de benoeming van de burgemeester gewoon op de 'oude' manier, wat resulteert in een benoeming door de kroon.

Noot voor de pers,