12/11 Onde rzoek Nationale Recherche naar PKK: 29 verdachten aangehouden

Liempde 12-11-2004 - .

Nationale Recherche doorzoekt opleidingscentrum PKK: 38 aanhoudingen

In opdracht van het Landelijk Parket heeft de Nationale Recherche vanmorgen een kampeerboerderij in Liempde doorzocht, waar vermoedelijk een opleidingscentrum van de Koerdische arbeiderspartij PKK was gehuisvest. Daarbij zijn 29 verdachten aangehouden.

Onder de aangehouden verdachten zijn 23 deelnemers aan de PKK-opleiding, onder wie vijf vrouwen. Hun leeftijden variëren van 15 tot 33 jaar. Bovendien zijn acht verdachten aangehouden in Den Haag (2), Rotterdam (2), Eindhoven (3) en Capelle aan den IJssel (1) en zijn tien woningen doorzocht. Daarnaast is op Schiphol gisteravond een verdachte aangehouden. De verdachten hebben opgegeven dat zij de Koerdische nationaliteit hebben. Vermoedelijk hebben zij in werkelijkheid de Turkse nationaliteit.
Bij de doorzoekingen heeft de politie beslag gelegd op nachtkijkers, kleding voor verzending, instructiemateriaal, paspoorten en identiteitsbewijzen en een vuurwapen.
In het onderzoek bleek dat in de kampeerboerderij in Liempde ruim twintig personen een opleiding kregen ter voorbereiding op de gewapende strijd van de PKK in Turkije., onder andere door het plegen van terroristische aanslagen. Deelnemers aan de opleiding kregen van hun opleiders en begeleiders onderricht in speciale oorlogsvoering en militante persoonlijkheidskenmerken. Er zijn aanwijzingen dat de cursisten aan het einde van hun opleiding naar Armenië zouden worden gestuurd om deel te nemen aan gevechtshandelingen van de PKK. Cursussen werden opgedragen aan martelaren van de PKK.

Twee weken geleden heeft de Koninklijke Marechaussee op Schiphol drie mannen en een vrouw aangehouden, van wie in elk geval een persoon een PKK-opleiding in Liempde had afgerond. Zij stonden op het punt af te reizen naar het Midden Oosten. Onderzocht wordt of valse reisdocumenten en retourtickets worden gebruikt door strijders die vanuit Armenië naar Nederland reizen.

Logistieke ondersteuning
Een aantal verdachten is vermoedelijk betrokken bij de logistieke ondersteuning van de PKK. Het vermoeden bestaat dat zij de reizen verzorgen van strijders vanuit Nederland naar landen als Turkije en Armenië, voorzien in valse reisdocumenten en via internet en satellieten communicatie opzetten en onderhouden. In het onderzoek is verder gebleken dat vanuit Nederland regelmatig geldbedragen via moneytransfers worden overgedragen naar Turkije en Armenië.

Door de Europese Unie wordt de PKK als terroristische organisatie beschouwd. Op 2 april 2004 is de PKK op de EU-lijst van terroristische organisaties geplaatst. Om die reden richt het onderzoek zich op de verdenking dat de verdachten hebben deelgenomen aan een terroristische organisatie.
Bij de aanhoudingen en doorzoekingen van vandaag waren ongeveer 200 politiemensen betrokken. De Nationale Recherche werkte intensief samen met de regiokorpsen.