Elia, beheerder Belgisch hoogspanningsnetwerk

Keizerslaan 20 Tel. : 02 546 70 11 Boulevard de l'Empereur, 20 Fax : 02 546 70 10 B-1000 Brussel-Bruxelles

PERSBERICHT 20 oktober 2004

Elia sluit een contract af met zes industriële grootverbruikers in België, waardoor deze bereid zijn hun elektriciteitsverbruik te verminderen als het evenwicht op het Belgische hoogspanningsnet in het gedrang is. Deze contracten geven Elia een bijkomend middel om de afname en de injectie van elektriciteit op het hoogspanningsnet in evenwicht te houden, naast het opstarten van elektriciteitscentrales in reserve.

Elektriciteit kan niet worden opgeslagen. Het is daarom noodzakelijk dat de afname (consumptie en uitvoer) en de injectie (productie en invoer) van elektriciteit op het hoogspanningsnet in evenwicht zijn. Is dat niet het geval kan er zich een "black-out" voordoen. De stroomtoevoer valt dan uit, waardoor het land in het duister wordt gehuld.

Als de vraag groter is dan de productie van elektriciteit, kan Elia1 een beroep doen op reservecapaciteit voor de productie van elektriciteit. Deze reservecapaciteit wordt bij de elektriciteitsproducenten tegen vergoeding gecontracteerd. De netbeheerder kan in plaats van meer elektriciteit te laten opwekken, de afname verminderen door een aantal industriële installaties bij de zogenaamde "afschakelbare klanten" stil te laten leggen.

Het aantal keren dat Elia installaties bij de afschakelbare klanten kan laten stilleggen is beperkt, net als de duur van de afschakeling. Deze werkwijze is goedkoper dan de reservering van een vergelijkbaar vermogen bij de elektriciteitsproducenten. Het is de eerste keer dat Elia dergelijke contracten afsluit met grote stroomverbruikers. Deze contracten kunnen worden gebruikt om het evenwicht van de zone te behouden, het voorkomen van stremmingen op het net (congesties) en bij een daling van de frequentie.

De afschakelbare klanten zijn:

Sidmar (Arcelor­groep) in Gent
Solvic (Solvay-groep) in Lillo en Jemeppe
Sikel (Arcelor-groep) in Genk
Corus Aluminium (Corus-groep) in Duffel
Industeel Belgium (Arcelor-groep) in Charleroi
Tessenderlo Chemie in Tessenderlo

Voor bijkomende informatie:

Lise Mulpas 02/546 73 75 0478/65 28 90 lise.mulpas@elia.be Erik De Leye 02/546 72 11 0475/69 17 99 erik.deleye@elia.be


1 Elia is de beheerder van het Belgische hoogspanningsnet, van 380.000 Volt tot 30.000 Volt