Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
12 november 2004

PROSPECTUSRICHTLIJN OMGEZET IN WETGEVING

De ministerraad heeft op voorstel van minister Zalm van Financiën ingestemd met een wetsvoorstel waarin de implementatie van de Europese prospectusrichtlijn wordt vastgelegd. Deze richtlijn introduceert een paspoortsysteem in de EU waarbij een eenmaal goedgekeurd prospectus in alle lidstaten kan worden gebruikt voor de uitgifte van aandelen.

De prospectusrichtlijn heeft als doel de eisen inzake de opstelling, goedkeuring en verspreiding van het prospectus verder te harmoniseren binnen de EU. Op grond van de richtlijn zijn lidstaten verplicht om de aanbieding van effecten aan het publiek of toelating van de effecten tot de handel op een gereglementeerde markt, afhankelijk te stellen van publicatie van een door de toezichthouder goedgekeurd prospectus. Voor Nederland betekent de richtlijn verder dat de taak om prospectussen goed te keuren overgaat van Euronext naar de Autoriteit Financiële Markten.

De prospectusrichtlijn moet op 1 juli 2005 geïmplementeerd zijn in nationale wetgeving. Op termijn zal deze richtlijn worden meegenomen in de geïntegreerde Wet op het financieel toezicht (Wft).

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.

RVD, 12.11.2004